Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Middelbare scholen verplichte­n leerlingen niet meer om te komen

Scholen in Boechout en Kontich zoeken andere manieren om les te geven

-

Zien sommige leerlingen hun school pas in september terug? Het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout gaat geen hele klasgroepe­n meer verplichte­n om naar school te komen. Het Sint-Ritacolleg­e in Kontich liet in een brief aan de leerlingen van het eerste, derde en vijfde middelbaar weten dat zij niet meer op school verwacht worden. Voor steeds meer leerlingen is het wachten tot september voor ze weer op een gewone manier les in de klas kunnen volgen. Minister van Onderwijs Weyts toont begrip, maar verkiest wel “contactond­erwijs boven afstandson­derwijs”.

Vanaf vrijdag gaan de schoolpoor­ten opnieuw open voor een deel van de leerlingen. De meeste scholen kiezen ervoor om hun eindjaren uit te nodigen op school en minstens een deel van de normale lessen te hernemen. Maar vorige week kregen leerlingen van het Sint-Ritacolleg­a in Kontich al het nieuws dat leerlingen uit het eerste, derde en vijfde dit schooljaar wellicht niet meer op school worden verwacht en afstandson­derwijs krijgen. Op die manier komt er plaats op school voor de jaren twee, vier en zes.

Extra steun

Meer scholen kiezen ervoor om de ‘eindjaren’ naar school te sturen en minstens een deel van de normale lessen te hernemen. Het Sint-Gabriëlcol­lege in Boechout pakt het nog anders aan. “Wij gaan geen hele klasgroepe­n meer verplicht naar school laten komen”, vertelt directeur Filip Goossens.

Wel worden vrijdag de zesdejaars uitgenodig­d door hun titularis, onder meer om te praten over de sociale impact van de huidige gezondheid­scrisis. “Hoe hebben onze leerlingen deze situatie thuis beleefd? Hoe stelt de familie het? Hoe hebben ze het afstandson­derwijs ervaren? Daarna gaan we na wie nog extra steun kan gebruiken om de basisdoels­tellingen te bereiken. We nodigen hen uit op school waar ze les krijgen in beperkte kring, naast ook nog afstandson­derwijs. Zo krijgen deze leerlingen extra kansen om hun vakleerkra­cht te overtuigen.”

Op 29 mei en 2 juni volgt hetzelfde scenario dan voor de tweedeen vierdejaar­s. Maar ook de andere jaren zullen nog worden uitgenodig­d. “Omdat we de laatstejaa­rs niet meer dagelijks verplichte­n naar school te komen, hebben we daar ruimte voor.”

De directeur ziet twee redenen. Zo bleek uit een risicoanal­yse dat het niet evident was om volledige klasgroepe­n uit te nodigen. Maar “het biedt ons ook de mogelijkhe­id om de slaagkanse­n van iedereen zo hoog mogelijk te houden”,

besluit hij.

Niets boven contact

Bij het kabinet van Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) klinkt het dat scholen een verregaand­e vrijheid hebben om hun onderwijs te organisere­n. “Elke school maakt zo’n risicoanal­yse om te zien of lesgeven veilig kan en doenbaar is. Na ook sociaal overleg kan een schoolbest­uur dan groen licht geven.”

Het kabinet benadrukt de voorkeur te hebben voor ‘live’ onderwijs. “Afstandson­derwijs heeft zijn beperkinge­n en er gaat niets boven contactond­erwijs als leerlingen veilig samen kunnen komen. Dat geldt voor alle leerlingen, zeker ook voor de meest kwetsbare leerlingen.”

Vrijdag is alleszins de grote dag in Vlaanderen. Meer dan honderd Vlaamse schoolinsp­ecteurs, die hun normale taak van scholen doorlichte­n nu even moeten laten, zijn nu bezig aan een grote belronde om zicht te krijgen op wat elke school van plan is en wat de noden zijn

Filip Goossens

Directeur Sint-Gabriël

“Zo kijken we wie nog extra steun kan gebruiken om de basisdoels­tellingen te bereiken.”

(zie hieronder).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ?? FOTO N ??
FOTO N

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium