Gazet van Antwerpen Stad en Rand

1 op de 5 basisschol­en start met minder kinderen dan toegelaten

- (jvde)

Eén op vijf basisschol­en heropent op 15 of 18 mei met slechts één of twee leerjaren. Nochtans mogen zij van de Nationale Veiligheid­sraad beginnen met drie leerjaren. “We hadden het liever ook anders gezien, maar door een gebrek aan ruimte of leerkracht­en kan het soms niet anders”, zegt Lieven Boeve topman van het katholiek onderwijs.

(foto),

Een representa­tieve steekproef van de onderwijsi­nspectie bij 197 basisschol­en leert dat 18% met slechts één of twee leerjaren start. Dat is minder dan toegelaten door de overheid. Volgens die richtlijne­n mogen het eerste en tweede leerjaar vier dagen naar school, en het zesde leerjaar twee dagen. Scholen hebben de keuze of ze beginnen op 15 of op 18 mei. De bevraging dateert van midden vorige week en het is nog even wachten op de resultaten van een nieuwe belronde van de inspectie. Maar inspecteur-generaal Lieven Viaene is formeel: “De eerste resultaten worden bevestigd.”

Halve dagen

Details over het aantal lesdagen ontbreken in de enquête. De kans is dus reëel dat van de 80% scholen die ‘volledig’ opstart, er een deel niet voor vier lesdagen gaat in het eerste en tweede leerjaar. “Volgens de signalen die wij krijgen, gaan scholen die vier volle dagen meestal niet benutten”, zegt Patriek Delbaere, topman van het stedelijk en gemeenteli­jk onderwijs.

Voor alle duidelijkh­eid: scholen hebben de flexibilit­eit gekregen van Onderwijsm­inister Ben Weyts (N-VA) om af te wijken van de richtlijne­n als die voor hen onmogelijk bleken. Nu zowat elke school een risicoanal­yse heeft gemaakt, blijken directeurs daar uit noodzaak een beroep op te doen. Volgens de enquête van de inspectie doen negen op tien scholen dat omdat social distancing anders onmogelijk is. Omdat ze te weinig of te kleine lokalen hebben bijvoorbee­ld. Bijna acht op tien scholen doen het omdat ze

onvol

doende leerkracht­en hebben om les te geven op school én afstandson­derwijs te verzorgen én de opvang te organisere­n. Evaluatie

Vooral die opvang blijft scholen zorgen baren. Daarom willen veel directeurs afwachten hoeveel kinderen daar een beroep op doen alvorens met drie leerjaren te starten. Na één week volgt immers een evaluatie en breiden scholen mogelijk uit. “Wij hadden ook graag gehad dat alle scholen met meer leerlingen beginnen, maar soms kan het niet anders”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs. “Er moeten voldoende lokalen en leerkracht­en zijn. Soms is het ook een kwestie van een draagvlak te creeren bij de leerkracht­en en de ouders vooraleer ze de schoolpoor­t helemaal opengooien.”

 ?? FOTO FRANK BAHNMULLER ?? Lieven Boeve.
FOTO FRANK BAHNMULLER Lieven Boeve.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium