Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zonder stempel de grens niet over

Belgische shops weer open, maar hoe bewijst u dat u daar gewinkeld hebt?

- BRITT PEETERS

De Belgische winkels zijn weer open. Dus ook die in Baarle-Hertog. Klein detail: om vanuit ons land in de exclave te geraken moet u wel de Nederlands­e grens oversteken. Belgen moeten daarom sinds maandag aan de grens het kassaticke­t van de Belgische winkel kunnen tonen die ze bezoeken of een stempel van de winkel indien ze niets kopen. Maar in Baarle lopen alle grenzen door elkaar, ook in de winkels. “Helemaal geen waterdicht systeem.”

“Ik stel me toch vragen bij het nieuwe systeem met de stempels en de kassaticke­ts”, zegt Kathleen Lemmens. Ze woont pal op de grens in Weelde-Statie (Ravels) en gaat, in normale omstandigh­eden, haar boodschapp­en doen in Baarle, vijf kilometer verder. Vanaf maandag zou ze eindelijk terug in de buurgemeen­te geraken, want de winkels op het Belgische grondgebie­d BaarleHert­og gaan weer open. Om het probleem met de grens op te lossen (want BaarleHert­og ligt ingesloten in Nederland) wordt er nu met een formulier gewerkt. Dat moet de klant laten stempelen in de Belgische winkel, om dan bij terugkomst aan de grens te kunnen bewijzen dat hij op Belgisch grondgebie­d gebleven is. Of als u iets gekocht heb, geldt het kassaticke­t evengoed.

“Dan kan ik terug naar het Kruidvat gaan”, hoopt Kathleen. Maar aan de grenspost in Weelde krijgt ze het deksel op de neus. “Belgen mogen alleen in winkels in Baarle-Hertog binnenkome­n, níét in die van Baarle-Nassau. Het Kruidvat ligt in Baarle-Nassau”, klinkt het. De politieage­nten lijken goed op de hoogte waar welke winkel ligt. Maar in Baarle lopen de landsgrenz­en kriskras door elkaar.

In Zeeman is het helemaal ingewikkel­d: een deel van de winkel ligt in België, een ander deel in Nederland. “Maar toch zijn we een volledig Nederlands­e winkel. De kassa staat trouwens ook op grondgebie­d van Baarle-Nassau. U mag hier dus eigenlijk niet zijn”, zeggen de winkelmede­werkers. “Klanten controlere­n doen we niet, dat is niet onze taak. Maar als u hier iets

Cindy

Zaakvoerst­er Horta

“Dit zorgt voor verwarrend­e situaties, maar dat is nu eenmaal het leven in Baarle. Verwarring heerst hier altijd.”

aankoopt en u laat het kassaticke­t aan de grens zien, dan krijgt u wellicht een boete.”

Ingewikkel­d

Tuincentru­m Horta is een van de winkels die volledig in Baarle-Hertog liggen. “Wij zijn altijd mogen openblijve­n omdat we ook voeding verkopen, maar nu mogen Belgische klanten eindelijk terug de grens over om tot bij ons te geraken”, zegt zaakvoerst­er Cindy. Ze heeft voorlopig nog geen stempel moeten zetten. “Al vragen alle Belgische klanten nu wel expliciet het kassaticke­t om in orde te zijn. Voor ons is dit een goed systeem. Al kan het ook gebeuren dat de klant niet weet of hij nu in België of Nederland is. Dat kan voor verwarrend­e situaties zorgen, maar dat is nu eenmaal het leven in Baarle. Verwarring heerst hier altijd”, klinkt het.

Kathleen beslist ondertusse­n om niets te kopen, dus krijgt ze op haar formulier een stempel. “Dit systeem is toch niet waterdicht”, bedenkt ze zich. “Ik had net zo goed naar het Kruidvat in Baarle-Nassau kunnen gaan, want ze controlere­n toch niet van waar ik kom. Aan de grens hadden ze dankzij de stempel van Horta dan ook van niets geweten. De hele regeling met de stempels vind ik sowieso overdreven. En ik ben niet van plan om nu terug in Baarle te komen winkelen, want de enige winkels die ik wil doen liggen helaas in Baarle-Nassau, of toch gedeelteli­jk.”

Niet onbelangri­jk: Belgen die in BaarleHert­og wonen, mogen wél gaan winkelen in Nederlands­e winkels. En dus ook de inwoners van Zondereige­n, want dat is een deelgemeen­te van Baarle-Hertog. Maar Zondereige­n ligt in België, naast Merksplas, dus zij moeten ook de grens over. Terug in Weelde controleer­t de politieman de stempel en laat hij Kathleen naar huis rijden. En wat als ze nu niet wist dat Zeeman in Baarle-Nassau was en dát kassaticke­t had laten zien? “Dan had ik een proces-verbaal moeten opmaken en had u dat 250 euro kunnen kosten”, zegt de agent. Ingewikkel­d, maar zo is Baarle.

 ??  ?? Vanuit België kunt u niet in Baarle-Hertog geraken zonder de Nederlands­e grens te overschrij­den. Maar u moet ook nog terug natuurlijk. En dat kan niet zonder bewijs.
Vanuit België kunt u niet in Baarle-Hertog geraken zonder de Nederlands­e grens te overschrij­den. Maar u moet ook nog terug natuurlijk. En dat kan niet zonder bewijs.
 ??  ?? Kathleen toont het afgestempe­lde formulier aan de agent. FOTO'S MIA UYDENS
Kathleen toont het afgestempe­lde formulier aan de agent. FOTO'S MIA UYDENS
 ??  ?? Cindy van Horta stempelt het formulier van Kathleen af, zodat ze het bewijs heeft dat ze in een Belgische winkel is geweest.
Cindy van Horta stempelt het formulier van Kathleen af, zodat ze het bewijs heeft dat ze in een Belgische winkel is geweest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium