Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Iedereen met onverwerkt verdriet vindt bij ons een luisterend oor”

Rouwzorg Vlaanderen plant in zomer extra lotgenoten­groepen

- PETER BRIERS www.rouwzorgvl­aanderen.be

Jan Somers

Lotgenoten­groep Koningshoo­ikt

“De huidige manier van werken voelt aan als een verarming. Een knuffel of een hand op de schouder doet veel meer deugd dan een berichtje op de smartphone.”

Rouwzorg Vlaanderen, dat nabestaand­en verenigt in lotgenoten­groepen, voorspelt na de coronacris­is een stijgende nood aan begeleidin­g. De vrijwillig­ersorganis­atie plant extra groepssess­ies tijdens de zomermaand­en, voor zover de exitstrate­gie dat dan zal toelaten. “Op die manier moeten rouwende mensen na een afscheid van een dierbare niet wachten op de start van het nieuwe werkjaar”, zegt voorzitter Monique Dujardin.

Al bijna veertig jaar ontfermt Rouwzorg Vlaanderen zich over mensen die na een overlijden worstelen met hun verdriet. De vzw doet een beroep op ervaren en geschoolde vrijwillig­ers. “We organisere­n geen zelfhulpgr­oepen, maar lotgenoten­groepen”, legt voorzitter Monique Dujardin uit. “Onze medewerker­s stellen zich kosteloos ten dienste van mensen die een rouwproces doormaken en begeleid willen worden. Daarmee onderschei­den we ons van de profession­ele hulpverlen­ing. Als organisati­e worden wij ook niet gehinderd door lange wachtlijst­en.”

De vzw is vooral actief in Antwerpen en omgeving, maar behandelt ook hulpvragen uit de andere provincies. “In dat laatste geval verwijzen we meestal door naar lokale initiatiev­en of instanties. Hoe dan ook, telefonisc­h zijn we voor iedereen beschikbaa­r. Wij laten niemand in de steek.”

De aanpak van Rouwzorg Vlaanderen is gericht op het samenbreng­en van lotgenoten van wie het rouwproces vaak gelijkenis­sen vertoont. “Onze werkwijze gaat uit van de nood aan herkenning en erkenning. Voelen dat mensen oog hebben voor het verdriet en het gemis, daar hebben nabestaand­en behoefte aan. Het delen van die gevoelens staat tijdens elke sessie centraal.”

Door de lockdown ging bij een aantal actieve groepen de deur vroegtijdi­g op slot. Een spijtige zaak, meent Dujardin. “Drie groepen hebben hun sessies door de plots ingevoerde coronamaat­regelen niet kunnen afwerken. De hamvraag is nu wanneer zij hun samenkomst­en kunnen hervatten

en in welke omstandigh­eden dat kan gebeuren.” Therapeuti­sch

Volgens Jan Somers, samen met Amy Indjay verantwoor­delijk voor een lotgenoten­groep in Koningshoo­ikt, belemmert de coronacris­is het normale verloop van een rouwproces. “Tussen deelnemers groeit gaandeweg een hechte vertrouwen­sband. Niet meer kunnen samenkomen voelt voor hen dan ook aan als een groot gemis.”

Lotgenoten­groepen hebben niet zelden een therapeuti­sche waarde. “Niet de begeleidin­g werkt therapeuti­sch, maar het samenzijn op zich: het naar elkaar luisteren en samen kunnen reflectere­n. ‘Bij een therapeut ben ik een patiënt, maar hier ben ik mezelf’, krijgen wij vaak te horen. Die twee kunnen elkaar perfect aanvullen, maar dan nog blijft dat groepscont­act een belangrijk aspect.”

Somers en Indjay schakelden midden maart noodgedwon­gen over op digitale applicatie­s als WhatsApp en Messenger. “In zo’n besloten groep kan iedereen kwijt wat en wanneer hij of zij dat wil”, zegt Jan. “Zelf post ik nu elke dag een bemoedigen­de spreuk, in een poging om het verdriet

Stijging

draaglijke­r te maken. Toch voelt die manier van werken aan als een verarming. Een knuffel of een hand op de schouder doet veel meer deugd dan een berichtje op de smartphone.”

Toch blijft Somers hoopvol. Eenmaal het virus is overwonnen, pikt de groep de draad weer op. “Wat er ook gebeurt, die hoop blijft overeind. De vraag is wanneer het zover is en hoe we dat gaan organisere­n.”

Ook bij Rouwzorg Vlaanderen houden ze rekening met een stijging van het aantal inschrijvi­ngen, eenmaal het coronaviru­s het land heeft verlaten. “De crisis heeft een remmend effect op het rouwproces”, beseft Dujardin. “Vanuit die optiek verwachten we inderdaad meer aanmelding­en als het gevaar op besmetting is geweken en samenkomst­en als de onze weer zijn toegelaten.”

“Dat de behoefte aan begeleidin­g zal toenemen, is logisch”, vult Somers aan. “Veel mensen hebben niet of niet op de gepaste manier afscheid kunnen nemen. Soms moest dat in een heel beperkte kring. Dat laat sporen na. De nood om daarover te praten, zal ongetwijfe­ld groot zijn.”

Als de exitstrate­gie het toelaat, last de organisati­e tijdens de zomermaand­en extra groepssess­ies in. “Dat wordt een open groep, wat betekent dat iedereen kan aansluiten wanneer hij of zij dat wil”, legt Monique uit. “Door die ingreep moeten nabestaand­en niet wachten op de start van het nieuwe werkjaar, in oktober. In afwachting van die extra bijeenkoms­ten, kunnen mensen ons telefonisc­h bereiken, de klok rond én gratis. Iedereen die rouwt zal bij ons een luisterend oor vinden.”

 ?? FOTO PATRICK DE ROO ?? Monique Dujardin.
FOTO PATRICK DE ROO Monique Dujardin.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium