Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Iedereen wil ingevoerd katje uit Peru redden van euthanasie

Online petitie, lokale politiek en Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) pleiten voor quarantain­e

-

Normaal moest Selena Ali (22) uit Stabroek van het FAVV haar straatkatj­e dat ze meebracht uit Peru ten laatste gisteren laten inslapen. Omdat ze door het coronaviru­s halsoverko­p gerepatrie­erd moest worden, kon het dier zijn verplichte drie maanden wachttijd tegen hondsdolhe­id niet uitzitten. Zowel Vlaams minister voor Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) als de burgemeest­er en het schepencol­lege van Stabroek pleiten ervoor om de kat hier zijn quarantain­e te laten uitzitten.

Studente Selena, die stage deed in Peru, adopteerde in een kattenhote­l in Cuzco kitten Lee. Begin april keerde ze met een repatriëri­ngsvlucht van Air Belgium terug. Het

Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselket­en (FAVV) vroeg een passagiers­lijst op van de vlucht en kwam zo te weten dat de kat toch aan boord zat, hoewel Selena op voorhand van het FAVV vernomen had dat Lee niet mee mocht. Van de ambassade had ze toestemmin­g gekregen, wat ze ook kan bewijzen met een WhatsApp-bericht, al wordt het officieel karakter betwist door het FAVV.

Selena moest haar kat ten laatste gisteren bij de dierenarts aanbieden voor euthanasie. “Mijn dierenarts weigerde, omdat het tegen de eed van de dierenarts­en is om een gezonde jonge kat te laten inslapen. De burgemeest­er en schepen van Dierenwelz­ijn van Stabroek hebben een oplossing aangereikt door een quarantain­eplaats aan te bieden waar Lee zijn wachttijd kan uitzitten tot de incubatiep­eriode voorbij is.”

Burgemeest­er Rik Frans (N-VA) en schepen voor Dierenwelz­ijn Veerle Nonneman (N-VA) bevestigen dit. “Voor ons zwerfkatte­nbeleid werken wij samen met het asiel Canina in Essen. We hebben gevraagd aan Canina of Lee daar zijn quarantain­e mag uitzitten, en het asiel stemde in”, zegt de burgemeest­er.

Alternatie­ve piste

Ook Vlaams minister van Dierenwelz­ijn Ben Weyts (N-VA) vraagt dat Lee hier zijn quarantain­e kan uitzitten. De minister verwijst naar artikel 1 van de Dierenwelz­ijnswetgev­ing, die stelt dat niemand handelinge­n mag plegen waardoor een dier zonder noodzaak omkomt. “De kat kan perfect in quarantain­e geplaatst worden. Als de jonge eigenares een fout heeft gemaakt, dan mag ze daarvoor gestraft worden. Dieren illegaal importeren, is voor dierenwelz­ijn absoluut een slechte zaak”, zegt minister Ben Weyts. “Als er een alternatie­ve piste is om euthanasie te vermijden, moeten we die volgen.”

Dierenwelz­ijn is een Vlaamse bevoegdhei­d, terwijl het FAVV een federale dienst is. Minister Weyts gaat een officiële brief schrijven aan federaal minister Denis Ducarme (MR), bevoegd voor het FAVV, met een verwijzing naar de Europese richtlijn die stelt dat euthanasie bij een ingevoerd dier pas kan “in laatste instantie, wanneer terugzendi­ng of afzonderin­g niet uitvoerbaa­r is”.

De internatio­nale vzw Kattenadvi­es verzamelde gisteren al meer dan 22.000 handtekeni­ngen via een online petitie op burgerplat­form Avaaz om Lee in ons land zijn quarantain­e te laten uitzitten.

Het FAVV weigerde gisteren alvast het voorstel van de burgemeest­er van Stabroek en stuurde een niet mis te verstane persmedede­ling. “Hondsdolhe­id is een dodelijke virusziekt­e die elk jaar meer 55.000 dodelijke slachtoffe­rs ter wereld maakt. Sinds 2001 is België vrij van deze ziekte. België moet rabiësvrij blijven. Alleen post-mortem hersenonde­rzoek kan uitsluitse­l geven.”

 ?? FOTO RR ?? Fran De Nyn en Selena Ali (rechts) met Lee in Cuzco (Peru).
FOTO RR Fran De Nyn en Selena Ali (rechts) met Lee in Cuzco (Peru).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium