Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Lantaarnpa­len krijgen hersenen

Stad bespaart 2,8 miljoen euro per jaar met openbare ledverlich­ting

- SACHA VAN WIELE

De stad Antwerpen wil tegen 2030 alle openbare verlichtin­g met ledlampen uitrusten. Nu is dat slechts bij 9.057 armaturen van de 53.931. De nieuwe verlichtin­g zal niet alleen zuinig en duurzaam zijn, maar zich op termijn aanpassen aan de drukte in de straat of het weer.

In de Drukkerijs­traat in het stadscentr­um worden de verlichtin­gspalen nu uitgerust met ledlichten. Normaal zou bij zo’n overschake­ling de charmante armatuur volledig moeten worden verwijderd en vervangen. Maar de stad werkt samen met het bedrijf Ecolight Systems dat een technologi­e ontwikkeld­e waarbij de bestaande armatuur kan behouden blijven en toch kan worden uitgerust met ledverlich­ting. Het is een proefproje­ct dat loopt in de buurt van de Vrijdagmar­kt, maar ook op het Eilandje en op de Marnixplaa­ts.

“Dankzij het systeem van EcolightSy­stems wordt heel wat geld uitgespaar­d en kunnen de mooie, klassieke armaturen behouden blijven”, zegt Open Vld-gemeentera­adslid Erica Caluwaerts die Ecolight Systems in contact bracht met de stad. “Bovendien kan het snel gebeuren, want een verlichtin­gspaal uitrusten met ledverlich­ting duurt zo slechts tien minuten.”

Antwerpen heeft wel een achterstan­d in te halen naar duurzame openbare verlichtin­g. Van de 53.931 armaturen zijn er slechts 9.057 uitgerust met led.

“We zijn bezig met een stevige inhaaloper­atie”, zegt Claude Marinower (Open Vld), schepen van Openbaar Domein en Innovatie. “Tegen 2025 willen we 20.660 armaturen uitrusten met ledverlich­ting. Dat is 55% van de openbare verlichtin­g. Tegen 2030 wordt de rest aangepakt. Wie door de stad gaat, weet dat er momenteel geen eenvormigh­eid is. Neem bijvoorbee­ld de Lange Leemstraat. Daar heb je fel verlichte stukken, maar ook delen die bijna donker zijn.”

Momenteel bedragen de energiekos­ten voor de openbare verlichtin­g zes miljoen euro per jaar. Als alles is uitgerust met ledverlich­ting is er een besparing van 2,8 miljoen euro of 43%. Bovendien zal het licht branden op groene stroom.

Lichtbubbe­l

De lantaarnpa­len krijgen niet alleen ledverlich­ting, ze krijgen ook hersenen. De bedoeling is dat de openbare verlichtin­g inspeelt op de situatie in de straat. “We deden al enkel tests met slimme verlichtin­g in de wijk Sint-Andries. Op basis daarvan trokken we lessen naar een verdere uitrol in de stad. Twee zaken zijn interessan­t en uitvoerbaa­r. De openbare verlichtin­g volgt de voetganger­s op het trottoir. Ze wandelen dan in een lichtbubbe­l. Een andere slimme toepassing is dat de lichten dimmen als het rustig is in een straat”, zegt Marinower.

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Dankzij een nieuwe techniek kunnen de klassieke armaturen worden behouden bij het omschakele­n naar ledverlich­ting.
FOTO DIRK KERSTENS Dankzij een nieuwe techniek kunnen de klassieke armaturen worden behouden bij het omschakele­n naar ledverlich­ting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium