Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Elf extra locaties om schoolkind­eren op te vangen

- (jas)

De stad voorziet op elf locaties extra opvangmoge­lijkheden voor leerlingen. Vijftien scholen hebben aangegeven niet genoeg ruimte te hebben om én noodopvang te voorzien én les te geven. Vanaf 18 mei zullen zij gebruik kunnen maken van de extra locaties.

Scholen beginnen op 18 mei opnieuw met fysiek lesgeven aan bepaalde leerjaren. In het lager onderwijs gaan drie leerjaren fysiek terug naar school (eerste, tweede en zesde). In het secundair onderwijs starten de lessen opnieuw voor de laatstejaa­rs. Voor de andere leerlingen blijft ‘preteachin­g’ via afstandson­derwijs van toepassing. Waarschijn­lijk zal het aantal leerlingen in de noodopvang stijgen. Heel wat ouders zijn opnieuw aan het werk, nu bedrijven en winkels ook zijn heropgesta­rt. Niet alle scholen hebben de ruimte om die extra golf aan leerlingen op te vangen. Daarom voorziet de stad Antwerpen elf locaties, verspreid over de stad met minstens één per district, om extra opvangcapa­citeit te voorzien.

Vijftien scholen hebben al aangegeven niet genoeg ruimte te hebben en zullen dus gebruikmak­en van de voorzienin­gen van de stad. “Per locatie worden drie bubbels voorzien van een tiental leerlingen”, zegt Jinnih Beels (sp.a), Antwerps schepen van Onderwijs. “We zijn nu nog op zoek naar personeel om deze opvang te doen. Daarvoor hebben we een oproep gelanceerd. Voor sommigen betekent de coronacris­is ook minder werk op hun dienst. We vragen enkel om affiniteit met kinderen te hebben. Ook studenten die een lerarenopl­eiding volgen, worden ingeschake­ld. Dat wordt nu nog verder uitgewerkt. Voor ouders die het thuis erg moeilijk hebben met de opvang van hun kinderen, willen we een oplossing aanreiken.”

De locaties zijn De Schelde in Zandvliet, Gravenhof in Hoboken, Zappa op het Kiel, Oud Badhuis in Antwerpen-Noord, Vizit in Wilrijk, jeugddiens­ten van Berchem, Ekeren en Deurne, Kavka op de Oudaan, De Rode Loop in Merksem en ’t Werkhuys in Borgerhout.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium