Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Bewust nu gekomen, want het zal drukker en onveiliger worden”

- (vw) (kma) (sl) (kma)

WUUSTWEZEL

• De organisato­ren van de

hebben besloten de editie van 5 september te cancelen. Het doelpublie­k, mensen met een beperking, is te kwetsbaar. De social distance kan ook niet gerespecte­erd worden tijdens de run omdat de passagiers meerijden in zijspannen en oldtimers. De volgende editie is gepland op 4 september 2021.

in Zoersel wordt verlengd tot januari. De meubelwink­el die deel uitmaakt van de Verberckmo­es Groep, gaat dicht. Het gebouw wordt afgebroken en herontwikk­eld met nieuwe winkels. Normaal liep van december 2019 tot en met maart 2020 een totale uitverkoop. Nu de winkel acht weken dicht moest en Verberckmo­es Groep langer over het pand kan beschikken, wordt de uitverkoop verlengd, tot januari 2021.

RANST

Met negenduize­nd bezoekers raakte het Wijnegemse shoppingce­nter maandagavo­nd niet eens aan de helft van zijn normale aantal voor de eerste dag van de week, maar manager Katrien Geysen is tevreden met die opkomst en met het correct naleven van de veiligheid­sregels.

Lang niet alle tweeduizen­d plantjes, die het management voor de eerste bezoekers opzij had gezet, waren ’s avonds weg. Ook aan de halflege gangen zag je dat dit winkelcent­rum nog niet op volle toeren draaide. Al waren er wel meer mensen dan op de laatste dagen voor de lockdown. Zowat de helft liep met mondmasker rond. De andere helft durfde de eerste shoppingda­g met het blote gezicht aan, al werden de maskers bij de ingang wel gratis aangeboden.

“Ik ben tevreden”, blikt Katrien Geysen terug. “Pas op, de telecomwin­kels en elektronic­azaken hadden best wat volk voor de deur staan en ook de opticiens pas vanaf 25 mei in de bus vallen. Het wordt een afgeslankt­e versie want door de coronaprob­lemen is de kans op achterhaal­de informatie erg groot. De gebruikeli­jke Uitkalende­r die centraal in het blad zit, is door de sluiting van alle gemeenteli­jke locaties overbodig geworden. De ‘lightediti­e’ zal minder tijdsgebon­den informatie onder de aandacht brengen.

EKEREN

• Heel wat Ekerenaars maken zelf stoffen Het district wil de gegevens van deze makers verzamelen, zodat bewoners die een mondmasker nodig hebben bij hen terechtkun­nen. Ook zoekt het district gratis materiaal zoals garen, linten en stof om te bezorgen aan de makers. Bewoners die maskers of materiaal aanbieden, sturen kenden een drukke eerste dag. Slechts een viertal winkels besloot uiteindeli­jk niet meteen te heropenen, naast de reisbureau­s, kappers en horecazake­n uiteraard, die nog niet mochten. Ach ik zie de motor hier wel weer aanslaan.”

Weelde

Niet iedereen liep rechts, zoals op wel honderd pictogramm­en gevraagd en ook op de roltrappen durfde een bezoeker al eens een drie in de plaats van de opgedragen vier treden van de voorganger gaan staan. Maar de meeste shoppers toonden zich gediscipli­neerd.

Sylvie Noeyens is met haar twee kinderen Dean en Bo meteen helemaal uit Weelde bij de Nederlands­e grens naar Wijnegem gekomen. “Deans tablet was stuk. Ik heb bewust voor deze eerste dag gekozen, want het zal hier drukker en dus onveiliger worden. Ik heb m’n eigen mondmasker bij. Gekregen van de buurvrouw. Ik heb ook nieuwe kleren voor de bengels gekocht. De voorbije weken had ik er online besteld, maar

MALLE

• “We moeten afwachten of de mensen de regels kunnen respectere­n. Want geef ze een pink en ze pakken een arm soms”, zei grootgrond­bezitter Christophe Lenaerts van Domein Heihuyzen in Malle aarzelend toen hij op 8 april extra

openstelde. En het is zover: door stijgende overlast blijven de 3,6 kilometer extra wandelwege­n nu enkel nog in het weekend toegankeli­jk. “We merken dat meer en meer wandelaars, joggers en fietsers zich niet aan de regels houden. Loslopende honden, en vooral een aantal mensen dat ook op de afgesloten wegen gaat wandelen, lopen en fietsen. Dit brengt veel meer werk voor de bijzondere die bleken bij aankomst allemaal veel te groot.”

Carine Blansar en Guy Goezu uit Borgerhout dragen hun eigen profession­eel ogend mondmasker. “Het lijkt niet zo, maar we genieten best van deze eerste winkelbeur­t. Al blijven we heel bewust niet te lang hangen. Ons voornaamst­e doel is bereikt: cadeautjes vinden voor mijn kleinzoon Joachim, die 14 wordt. Die handschoen­en dragen mijn vriend en ik nu altijd als we buiten gaan. We voelen ons er veiliger in.”

Nieuwe smartphone

Frank Deckers en Christel Van Tornhaut zijn al ’s morgens vanuit Boechout gekomen om meteen naar de Telenet-winkel te trekken. ”Ik had dringend een nieuwe smartphone nodig”, verklaart Christel die gretigheid. “Het is hier wel heel kalm, vind ik. De discipline om de regels te volgen lijkt nu nog wel aanwezig, maar ik vrees dat dat geduld om overal met voldoende afstand aan te schuiven wel eens snel op zou kunnen geraken”, aldus Frank.

Jill, Marie en Debby, drie van de verveldwac­hter die zijn andere taken op het domein niet meer voldoende kan opvolgen. Dit is niet volgens de afspraak”, zegt domeineige­naar Christophe Lenaerts. “Als we volgend weekend opnieuw veel overtreder­s zien wandelen, gaan de wegen definitief dicht.”

NIEL

• In Niel werd drie jaar geleden

opgericht, een vereniging voor holebi’s en transgende­rs. Op zondag 17 mei stonden er activiteit­en op het programma. Corona steekt daar een stokje voor. Dit wil niet zeggen dat De Regenboog bij de pakken blijft zitten. Op de sociale media vroeg de vereniging de regenboogv­lag in de meimaand toch te laten wapperen. Dirk Rollenberg, voorzitter van De Regenboog, is blij dat de oproep niet in dovemansor­en is gevallen. “Aan de vlaggenmas­ten op de Heideplaat­s wappe

 ??  ?? Drie van de sterkhoude­rs van Esprit Wijnegem:
Jill, Marie en Debby.
Drie van de sterkhoude­rs van Esprit Wijnegem: Jill, Marie en Debby.
 ??  ?? Carine Blansar en Guy Goezu met hun profession­eel mondmasker én handschoen­en.
Carine Blansar en Guy Goezu met hun profession­eel mondmasker én handschoen­en.
 ??  ?? • De koop bij
uitver
• De koop bij uitver

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium