Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Geen vreugde uit China

- Mischa Bludts

Een tijdje geleden installeer­de ik een woordpuzze­lspelletje op mijn smartphone. Aangezien ik er niet voor wilde betalen, opteerde ik voor de gratis variant waarbij er om de haverklap een reclamespo­tje op het scherm verschijnt. Dat klinkt behoorlijk irritant, maar zo ontdekte ik een heel nieuwe, bijzonder fascineren­de wereld. Zodanig zelfs dat ik de spotjes voor geen geld in de wereld (of zelfs geen 4,99 euro voor het reclamevri­je spelletje) meer zou willen missen. De reclame in kwestie wordt op me afgevuurd door een Chinees bedrijf dat zowat alles verkoopt. Het aanbod omvat zowel dingen die je met wat goede wil als praktisch kan omschrijve­n als de meest onwaarschi­jnlijke objecten die ooit uit de koker van een productont­wikkelaar zijn gekomen en vervolgens ook effectief – door onder meer de geweldig genaamde China Joy Factory – werden vervaardig­d. Zo hebben ze niet alleen gereedscha­p, kledij en speelgoed (voor zowel kinderen als voor in de slaapkamer – let er dus op dat u het juiste vakje aanvinkt) in de aanbieding, maar ook pakweg een ‘tactisch hondentuig­je’, een indrukwekk­ende selectie Donald Trump-propaganda, een soort hogedruksp­uit met lasers en een heleboel bizarre decoratiev­e objecten, gaande van een psychedeli­sche Jezusposte­r (die zichzelf lijkt te dopen) tot een vijfdelig schilderij van een Duitse soldaat.

Toen ontdekte ik dat er ook een zoekfuncti­e was en natuurlijk typte ik meteen ‘Antwerpen’ in. Aanvankeli­jk was ik een beetje teleurgest­eld met het resultaat; een kussen met ‘I Love Antwerp’ kan ik op de Handschoen­markt ook kopen en op de Bosuil hebben ze een grotere selectie aan RAFC-T-shirts.

Maar al gauw bleek dat ook wat de stad betreft, de even wonderlijk­e als commerciee­l ingestelde verbeeldin­g van de Chinezen alle kanten opgaat. Zo vind ik de aankoop van bijvoorbee­ld een flessenope­ner met een foto van het Havenhuis zeker een optie. En mocht ik een motorfiets hebben, dan plakte ik daar direct een sticker met de vlag van de provincie Antwerpen op.

Maar ik twijfelde geen seconde toen ik dit zag: een ornament voor in de kerstboom met een afbeelding van de fietserstu­nnel. Helaas moet vrouwlief mijn verrukte gilletje hebben gehoord want toen ik zorgvuldig het juiste vakje aanvinkte, me afvragend of ik meteen ook een psychedeli­sche Jezus zou bestellen, pakte ze mijn kredietkaa­rt af. Geen vreugde uit China dus. Voorlopig toch.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium