Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Een mysterie hoe hij daar is beland”

Prachtkeve­r gespot in Verlatstra­at op Zuid

-

Een vrijwillig­er van Natuurpunt spotte op 7 mei in het centrum een zeldzame Anthaxia manca, een kever die behoort tot de familie van de prachtkeve­rs. “Van de jaren 50 tot de jaren 80 was de soort nog vrij algemeen”, zegt Koen Van Keer van Natuurpunt.

Sinds de oprichting van de website waarneming­en.be door Natuurpunt in 2008, werden er nog maar twee bevestigde meldingen gemaakt van deze Anthaxia manca. “Allebei de meldingen zijn de afgelopen twee jaar gemaakt. En dat is toch hoopgevend”, zegt Van Keer. “Mogelijk is het een van de soorten die zijn voordeel haalt uit de klimaatopw­arming.” De zeldzame prachtkeve­r zat op een glazen deur van een woonhuis in de Verlatstra­at op het Antwerpse Zuid.

Prachtkeve­rs danken hun naam aan de vele prachtig metalliek gekleurde soorten, die weliswaar vooral in de tropen voorkomen. Kunstenaar Jan Fabre vervaardig­de verschille­nde kunstwerke­n van de diertjes, onder meer het plafond van de spiegelzaa­l in het koninklijk paleis.

“De Belgische varianten zijn doorgaans minder spectacula­ir, maar deze Anthaxia manca is wel een heel mooi kevertje.” En dan is het best bijzonder dat het diertje in centrum Antwerpen werd gespot. “Het is een mysterie. De vorige vondsten werden gedaan in kalkstreke­n. Bovendien verplaatse­n deze kevertjes zich niet ver. Met veel goeie wil stak het de Schelde over, of verliet het de Hobokense polder. We kunnen dus alleen maar hopen dat er zich in of aan de rand van de stad een gezonde populatie van deze prachtkeve­r bevindt.”

Hoe het komt dat het diertje sinds de jaren 80 nauwelijks nog werd gespot? “Het is een soort die zich beperkt tot het eten van één boomsoort: dode of afstervend­e takken van iepen”, legt Van Keer uit. Het probleem is dat tussen 1919 en 2000 90% van de iepen is verdwenen door de iepenziekt­e. “In Antwerpen tref je vandaag nog maar een aantal iepen aan.”

Twee weken geleden nog, spotte Natuurpunt in natuurgebi­ed Maaienhoek in Schelle een andere zeldzame kever: de veengeelge­rande watertor. Maar een stad lijkt toch een veel minder voor de hand liggende omgeving om een zeldzame keversoort aan te treffen? “In een stad is het altijd wat warmer, dat doet wel wat”, zegt Van Keer. “Antwerpen herbergt verrassend­e dingen. Het vergt alleen een bepaalde manier van kijken naar de natuur. Want dit kevertje is amper een centimeter groot.”

 ?? FOTO DANIEL RYDZI ?? De prachtkeve­r zat op 7 mei in de Verlatstra­at op een glazen deur.
FOTO DANIEL RYDZI De prachtkeve­r zat op 7 mei in de Verlatstra­at op een glazen deur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium