Gazet van Antwerpen Stad en Rand

BAS laat tanden toch eens zien

Geen genade voor Roeselare, Seraing profiteert en stijgt samen met Deinze naar 1B

- (kv, bla)

Het BAS heeft nog eens zijn tanden laten zien. KSV Roeselare krijgt geen licentie voor het profvoetba­l en moet volgend seizoen starten in eerste amateur. Een geplande overname komt daarmee op de helling. In het slechtste geval moet zelfs voor een faillissem­ent gevreesd worden.

KSV Roeselare kreeg maandag een zware klap te verwerken. De club verdedigde zich vorige week schuldenvr­ij voor het BAS en hoopte op een positieve afloop. Maar maandag in de late namiddag viel het bikkelhard­e verdict: geen licentie voor 1A en ook niet voor 1B. Roeselare moet volgend seizoen in eerste amateur aan de slag en wordt in 1B vervangen door Seraing. Dat eindigde dit seizoen derde, na Deinze en Thes Sport, maar Thes koos er bewust voor geen licentie voor 1B aan te vragen.

Een motivering van het BAS bleef voorlopig uit. Dat Roeselare dit seizoen één week failliet was verklaard vanwege een onbetaalde rekening aan een restaurate­ur, heeft niet in het voordeel van de club gespeeld. Ook niet dat de spelers sinds januari niet meer betaald waren. De Chinese eigenares Xiu Li Dai betaalde na het negatieve oordeel van de licentieco­mmissie wel de schulden op korte termijn (ruim 1 miljoen euro), maar kon het BAS niet overtuigen dat ze ook de continuïte­it op lange termijn kon garanderen.

In Roeselare is de verslagenh­eid groot. In de eerste plaats voor de (weinige) profspeler­s die nog onder contract lagen en het tiental werknemers van de club. Zij worden vermoedeli­jk afgedankt. Daarnaast zijn er ook gevolgen voor de jeugd die voortaan provinciaa­l moet gaan spelen. Binnen de club leeft het gevoel dat het BAS na de controvers­iële uitspraak over Moeskroen misschien deze keer zijn tanden heeft willen laten zien.

De verplichte degradatie kan ook ernstigere gevolgen hebben, want een mogelijke overname komt op de helling gestaan. Xiu Li Dai beweerde dat ze met een kandidaat-koper onderhande­lde, maar dat die zou afhaken bij degradatie. In het ergste geval dreigt het faillissem­ent.

 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium