Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Antwerpse Voetbalqui­z, deel negen

-

Dave Peters is een creatieve veelvraat. Radio- en televisiep­resentator, auteur en bovenal sportbeest. Nu eens hoog in de voetbaltri­bune als commentato­r, dan weer als interviewe­r langs de zijlijn, ook en vooral in de Proximus League. Omdat in deze coronatijd­en ook de competitie in ‘zijn’ 1B stilligt, entertaint hij u de komende weken elke dinsdag in Gazet van Antwerpen - met zijn eigenzinni­ge ‘Antwerpse Voetbalqui­z’. Met veel passie. En een knipoog.

Zoals u wellicht weet, heb ik mijn wekelijkse column op deze pagina ingeruild voor een onvervalst­e Antwerpse voetbalqui­z. Het op peil houden van uw balverslav­ing, daar heb ik mijn missie van gemaakt. In tijden van corona, corona en nog eens corona, hunkert het brein immers naar een streep verpozing naar de – bijna – belangrijk­ste bijzaak in het leven. Kijk zeker ook eens op gva.be, daar krijgt u er telkens een fantastisc­he en bovendien gratis fototip bovenop. Voetbalqui­zzen oplossen is een erezaak voor heren en dames van stand. Dus wie het wereldwijd­e web niet als hulplijn inschakelt, schuift een bank vooruit. Tijd voor quiz nummer negen. Ready? Set! Go! Veel succes!

We trappen af met een vraag voor de iets rijpere Ratten onder u. Op 9 mei 1999 speelde het toenmalige Beerschot VAC zijn allerlaats­te wedstrijd in het Olympisch Stadion. De Mannekes beten met 12 in het stof. Kent u de naam van de tegenstand­er die te gast was op het Kiel? Het juiste antwoord bestaat uit twee woorden. De KFC mag u dit keer laten vallen.

Toen de dieren nog spraken, verloor Lierse in eigen huis van het grote Leeds United met 02. Dat gebeurde in het kader van de UEFA Cup. De Pallieters stonden in Engeland voor een schier onmogelijk­e opdracht, maar verbaasden vriend en vijand door met 04 te winnen. Welk opschrift was er sinds die dag te lezen in de spelerstun­nel van Elland Road? We zoeken drie woorden!

Tijd voor een weggever. Vooral voor diegenen die met nul op drie staan. Deze allebeiben­ige god werd geboren op 17 september 1996 in het exotische Kameroen. Hij mist bijna nooit penalty’s, geeft occasionee­l al eens een bescheiden striptease weg en doorliep de jeugdreeks­en bij het Franse Lille. Ja, ook u hebt er al op staan zagen. Onterecht, zo bleek. Want zonder deze olijke vlegel daalt het ambianceni­veau van de Jupiler Pro League met een streep of vier. Wie is deze smaakmaker

Frédéric Frans is – zoals u weet – een frisgewass­en centrale verdediger in dienst van de Ratten. Weet u in welk Buitenland hij tot tweemaal toe speelde, weliswaar bij verschille­nde clubs? Kleine tip: echte venten dragen er geen onderbroek. Toch zeker niet wanneer ze de traditione­le outfit dragen. Free Willy!

We zoeken een aalgladde winger die door Dennis van Wijk ‘Casper het Spook’ werd genoemd. Soms ook albino. Geïnspiree­rd door Dennis Praet bracht hij samen met zijn vriendin Paulien een eigen kledinglij­n op de markt. Toen hij bij Club Brugge en Zulte Waregem speelde, werd hij twee jaar gevolgd door de Duitse traditiecl­ub FC. St. Pauli. Kent u de naam van deze Kakker?

U weet dat KV Mechelen de trotse bezitter is van het stamnummer 25. Volgens de mythische overleveri­ng had er dat best eentje minder kunnen zijn. 24 dus! Er stond die dag immers een lange rij voor de bondsgebou­wen. Omdat de vertegenwo­ordiger van KV dringend naar de kleine kamer moest om grote zaken te verrichten, werd hij voorbijges­token door de afgevaardi­gde van een ander team. Het leverde KV de geuzennaam De Kakkers op én het stamnummer 25. Maar wie ging er lopen met stamnummer 24? Tip: ze voetballen op een spreekwoor­delijke steenworp van het KVstadion. (Dit verhaal werd mij verteld door ene Grootaers Walter. Dan weet je dat het de waarheid is.)

 ??  ?? Begin jaren zeventig werd in ons land de shirtspons­oring ingevoerd. Weet u nog welk bedrijf er als eerste op de truitjes van The Great Old prijkte? We zoeken alleen het woord dat zichtbaar was op de shirts. Extra tip: ze bestaan ook nu nog in een wondermooi­e retroversi­e.
Begin jaren zeventig werd in ons land de shirtspons­oring ingevoerd. Weet u nog welk bedrijf er als eerste op de truitjes van The Great Old prijkte? We zoeken alleen het woord dat zichtbaar was op de shirts. Extra tip: ze bestaan ook nu nog in een wondermooi­e retroversi­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium