Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Samen uit, samen thuis (geblesseer­d)

Uitstel Olympische Spelen bij nader inzien zegen voor pisteduo

- WERNER BOURLEZ

Ze gingen voor goud op de piste in Tokio, maar finaal blijkt het uitstel van de Olympische Spelen een geluk bij een ongeluk voor het Belgische duo van de ploegkoers. Kenny De Ketele (34) wordt volgende week geopereerd aan de knie na een val met de mountainbi­ke en Robbe Ghys (23) moet vier maanden revalidere­n wegens een zware ontsteking aan de knie. “We moeten het positief bekijken: nu samen in de lappenmand en volgend jaar samen op het podium.”

Wat is precies het probleem?

“Ik ben gevallen met de mountainbi­ke en stootte mijn linkerknie aan het stuur. Resultaat: een prepatella­ir frictiesyn­droom. In mensentaal: het vliesje over de knieschijf is beschadigd en moet weggenomen worden. Dat gebeurt maandag door dokter Toon Claes in Herentals. Het is moeilijk in te schatten hoe lang ik out zal zijn, ik hoop dat ik na een drietal weken opnieuw op de fiets kan zitten. Maar er zijn helaas ook renners bekend die twee maanden hebben moeten revalidere­n, omdat ze veel ontsteking­en kregen. Julian Alaphilipp­e heeft zo eens de Tour gemist na een val in het voorjaar.”

“Ik heb een ontsteking aan de linkerknie. Ik sukkel daar al twee jaar mee: het gaat een

De Ketele:

Ghys: paar maanden goed en dan weer wat minder. Het probleem was dat ik door de coronacris­is niet bij de dokter kon gaan en geen MRI kon laten uitvoeren. Daardoor heb ik twee maanden niks kunnen doen. Pas vorige week kon ik een scan laten nemen en mocht ik van de dokter opnieuw langzaam beginnen fietsen. Ik moet eigenlijk vier maanden revalidere­n en hopen dat de pijn dan voorgoed weg zal zijn.”

Een geluk dus dat Spelen met een jaar zijn uitgesteld.

“Ja, ik heb mij nu ook die bedenking gemaakt. Maar zonder de coronacris­is had ik op de weg gekoerst en was ik nooit gevallen met mijn mountainbi­ke.”

“Het is simpel: ik had niet kunnen deelnemen aan de Spelen. Ik had al pijn voor de

De Ketele:

Ghys:

(lacht) beslissing werd genomen, voor mij was het uitstel eigenlijk een grote opluchting. Het is mentaal niet makkelijk als je geblesseer­d bent, maar nu kan ik focussen op 2021. Als de pech uitblijft. Zaterdag ben ik voor het eerst in twee maanden weer wat gaan fietsen. Samen met mijn schoonbroe­r en een vriend. Op twee kilometer van mijn huis reed een onopletten­de bestuurste­r ons omver. Ik heb een snijwonde in mijn duim en de fietsen van mijn vrienden zijn kapot. Het kon veel erger zijn afgelopen.”

Het doel in Tokio blijft hetzelfde: een medaille. Maar dan is Kenny wel al 36.

“Ik geef toe: toen het nieuws bekendraak­te dat de Spelen werden uitgesteld, was dat toch een domper. Ik ben inderdaad niet van de jongste, ik word volgende maand 35. Gelukkig had ik al beslist dat ik er na de Spelen nog een jaartje bij wilde doen. Het wordt wel opnieuw een

De Ketele: jaar voluit focussen op die Spelen. Dat is twee jaar op een rij, toch een uitdaging voor mij. Maar ik ga er zeker voor, ik breek nog altijd mijn persoonlij­ke records.”

“Ik maak mij geen zorgen: Kenny zal in Tokio top zijn. Ik heb hem dit jaar nooit zo sterk weten rijden. En ik zal toch een jaartje ouder en sterker zijn. Ik wilde volgend jaar meer op de weg rijden om te kijken hoe ver ik daar ooit kan geraken. Want het is op de weg dat je je boterham kan verdienen. Maar dat zal nu een jaartje opschuiven.”

“Robbe heeft nu tijd om zijn blessure te laten helen, daar is nooit tijd voor geweest omdat hij wedstrijde­n moest rijden. Vorige winter heeft hij zich toch te vaak moeten inhouden door de pijn.”

Ghys:

De Ketele:

Jullie waren zonder twijfel het sterkste Belgische duo, maar zal dat volgend jaar nog zo zijn?

“Dat gaan we wel bewijzen.”

“Ik ga niet toelaten dat er iemand anders in mijn plaats gaat. Ik ben er gerust op, heb het in eigen handen. De kaarten waren heel duidelijk: Robbe en ik waren het beste duo en zijn van plan om dat volgend jaar nog te zijn. We hebben genoeg adelbrieve­n. Ik hoop wel dat Lindsay De Vylder en Fabio Van Den Bossche nog sterker worden, positieve concurrent­ie op

training is nodig.”

Ghys: De Ketele:

 ?? FOTO BELGA BELGA ?? Kenny De Ketele (links) en Robbe Ghys.
FOTO BELGA BELGA Kenny De Ketele (links) en Robbe Ghys.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium