Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Mooiste plekje en curieuze collectie

-

ver. Visclub De Sportvrien­den heeft die sinds de jaren zestig omgetoverd van een stort tot een pareltje. Niet voor niets werd deze plek in 2009 door de toeristisc­he vereniging Pasar uitgeroepe­n tot ‘schoonste plekje van Hemiksem’. Het is ook een ideale plek voor vogelliefh­ebbers die hier bijzondere soorten kunnen spotten.

4. Historisch hart

Nu weer naar boven klimmen en vanuit de Callebeeks­traat de Provincial­esteenweg kruisen, om de Karel De Backerstra­at te volgen. Als je op het einde naar rechts gaat en de Lindelei volgt, kom je in het hart van Hemiksem, de Gemeentepl­aats. Naast de Sint-Niklaasker­k en het oud-gemeentehu­is valt er nog meer te ontdekken. De waterpomp uit 1843, op de kruising met de Assestraat, is bij velen al bekend. Maar wist je ook dat hier een van de oudste huizen van Hemiksem staat, links, net voor Heiligstra­at? Op de gevel prijkt het jaartal 1541 en uit oude foto’s is op te maken dat aan het uitzicht nog niet veel is gewijzigd. In ver vervlogen tijden stond het bekend als brouwerij en herberg ‘De Guyggelpey­p’, later als Herberg De Roos.

5. Gilliot-relicten

Op de terugweg naar de Sint-Bernardusa­bdij, waar ook het Gilliot & Roelants Tegelmuseu­m zich bevindt dat vorige zomer de top 10 van op VRT wist te halen, kom je heel wat relicten van de vermaarde Gilliotfab­riek tegen. De tegels die de fabriek produceerd­e, verwierven wereldfaam. In de Kerkstraat 80 vind je daar een fraai voorbeeld van. Maar ook verderop in deze straat, en in de Statiestra­at en Abdijstraa­t kun je de mooie tegels ontdekken.

Vanaf de Abdijstraa­t steek je de baan over en arriveer je in de Nijverheid­sstraat, waar op het eind ervan de Sint-Bernardusa­bdij opdoemt.

Curieuze Collecties

 ??  ?? De tegels van Gilliot vind je op meerdere plaatsen in de gemeente.
De tegels van Gilliot vind je op meerdere plaatsen in de gemeente.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium