Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Maskers compatibel met geleverde filters

Stad verdeelt mondmasker­s via apothekers

-

Door de aanhoudend­e problemen met de leveringen van de beloofde mondmasker­s door de federale regering besliste de stad Antwerpen om zelf mondmasker­s aan te kopen. Die zouden in juni gratis worden verdeeld via de apotheken.

Antwerps burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) zei dit maandagavo­nd in de raadscommi­ssie op vragen van PVDA, CD&V, Groen en Vlaams Belang. De beslissing om zelf mondmasker­s aan te schaffen, werd twee weken geleden genomen door de crisisraad.

“We doen dit omdat de Antwerpena­ar een gratis mondmasker verwacht. Momenteel testen wij de geselectee­rde producten op kwaliteit en dan gaan we weten hoeveel we er wanneer kunnen hebben. Ik hoop de aankoop eind deze week te kunnen gunnen. De bedoeling is om een mondmasker te hebben voor elke inwoner boven de 12 jaar. De verdeling zou dan in juni kunnen gebeuren.”

Voor de verdeling wordt samengewer­kt met de apotheken. Als er voldoende maskers zijn, krijgen de bewoners een brief. “We kozen bewust voor de apothekers omdat die ineens de juiste instructie­s kunnen geven over het gebruik.”

De Wever ergert zich nog steeds over de federale overheid en de belofte die ze niet kon waarmaken. “Wij ontvingen ruim 190.000 filters van de federale overheid, maar die gaan niet passen in de mondmasker­s van de federale overheid die ze in juni leveren. Met de aankoop van de eigen mondmasker­s hebben we wel gekozen voor een model waarin deze filters wel passen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium