Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Homohaat neemt toe na opflakkeri­ng in Zuid-Korea

Contactond­erzoek kan ook snel ontsporen

- GISELLE NATH

De uitbraak in Zuid-Korea wordt gelinkt aan een homoseksue­el. Het wakkert de homohaat aan en maakt van contact opsporing een nachtmerri­e. Zondag waren er een tiental nieuwe infecties met Covid-19 en gisteren dertig nieuwe infecties. Voor Zuid-Koreanen is dat geen dagelijkse kost. Dankzij testen op massale schaal en het fijnmazig opsporen van de contacten van elk ‘verdacht’ geval, leek Zuid-Korea de uitbraak onder controle te hebben. Het land kreeg daar ook internatio­nale lof voor.

Vorige woensdag versoepeld­e het land de anderhalve­meterregel­s. Bars gingen terug open. Maar nog geen week later kampt hoofdstad Seoul al met een nieuwe uitbraak. Blijkbaar liep het mis in de hippe, multicultu­rele uitgangsbu­urt Itaewon. De wijk heeft naast veel bars en restaurant­s ook een hoge concentrat­ie aan bars voor holebi’s en transgende­rs.

Het Zuid-Koreaanse contactops­poringstea­m ontdekte dat minstens 79 nieuwe besmetting­en zijn gelinkt aan een man van 29 jaar, die op kroegentoc­ht ging. Zijn nachttraje­ct kwam openlijk online, zoals gebruikeli­jk is. Algauw meldde de een belangrijk­e Zuid-Koreaanse krant gelinkt aan evangelisc­h-christelij­ke middens, dat hij een reeks holebiclub­s afging.

Onmiddelli­jk verschenen er haatdragen­de boodschapp­en en vileine foto’s op sociale media. Chingusai, een belangenve­reniging voor

Kookmin Ilbo, holebi’s, noemde de berichtgev­ing “stigmatise­rend”. “Die dreigende taal ontmoedigt mensen die in contact kwamen met een virusdrage­r om zichzelf aan te geven, uit schrik voor een gedwongen outing.”

In Zuid-Korea is de maatschapp­elijke aanvaardin­g van homoseksua­liteit laag. Er zijn geen antidiscri­minatiewet­ten en uit de kast komen leidt er vaak tot ontslag, familieruz­ies of zelfmoorde­n. “Mijn moeder zei me dat ze geen zoon zoals ik nodig had”, vertelde een jonge Zuid-Koreaan tegen de BBC, toen een kwade collega zijn geaardheid aan de grote klok hing. De afkeer wordt vooral vertolkt door de evangelisc­he christenen van Zuid-Korea. Zij maken 27,6% van de bevolking uit, in het traditione­el boeddhisti­sche en confuciani­stische land. In 1945 waren er amper 2% christenen. Maar een stevig bekeringso­ffensief vanuit de VS, na de Koreaanse oorlog (1950-1953), deed de aantallen groeien. Die evangelisc­he kerken stellen homoseksua­liteit voor als zondig en bedreigend. Vandaag zijn er tientallen christelij­ke scholen, media en universite­iten die een reactionai­re agenda promoten.

Houdbaar model?

Het roept de vraag op of het vrij invasieve model van Zuid-Korea, met massief testen en contactops­poring van alle probleemge­vallen, op termijn wel houdbaar is. Dit is immers niet de eerste keer dat het systeem een zwaar stigma afroept op de patiënten. Inwoners van de stad Daugu, waar een eerste uitbraak in een sekte ontstond, klagen nog altijd over “verachting” die ze online en offline van anderen voelen. “Vergeet je vooroordel­en, wij zijn ook deel van Zuid-Korea”, staat er op papieren zakjes in lokale bars.

Volgens NPR-correspond­ent Anthony Kuhn is schaamte een essentieel bijproduct van het systeem. “Ten tijde van de MERS-uitbraak was alles discreter, maar online fora begonnen informatie op te vragen en mensen te berispen op hun gevaarlijk gedrag”, zegt hij vanuit Seoul. “Nu krijg ik dagelijks wel 46 automatisc­he alarmen over een patiënt die op een bepaalde locatie dicht bij mij kwam en waar ik allerlei details over kan terugvinde­n.”

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? De ‘perfecte’ corona-aanpak van Zuid-Korea heeft ongemakkel­ijke neveneffec­ten.
FOTO AFP De ‘perfecte’ corona-aanpak van Zuid-Korea heeft ongemakkel­ijke neveneffec­ten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium