Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Tomas Baum is nieuwe directeur Kazerne Dossin

Op 1 juni heropent museum over de Holocaust en mensenrech­ten

-

Kazerne Dossin in Mechelen opent begin juni opnieuw de deuren met een nieuwe directeur. Tomas Baum (48) is de opvolger van Christophe Busch die eind vorig jaar uit onvrede opstapte.

Het Memoriaal, Museum en Documentat­iecentrum over de Holocaust en de Mensenrech­ten heeft enkele moeilijke maanden achter de rug. Eerst was er de vorige directeur die opstapte omdat hij in conflict lag met de raad van bestuur. Daarna volgde een incident rond een prijsuitre­iking van Pax Christi die werd geweigerd en op de valreep moest uitwijken. Uiteindeli­jk stapte de helft van de wetenschap­pelijke raad op.

Veel ervaring

“Tomas Baum is een man die bewezen heeft dat hij een goede manager is en ruime ervaring heeft. Begin juni geeft hij toelichtin­g bij zijn nieuwe taak”, zegt Diane Verstraete­n, voorzitter van de raad van bestuur. Zij bevestigt dat een werking rond mensenrech­ten daar een onderdeel van is. Als master in filosofie, toegepaste ethiek en internatio­nale politiek is Baum vertrouwd met het project van Kazerne Dossin. Zo was hij gedurende twaalf jaar directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut, stond hij aan het roer van het Internatio­nal Peace Informatio­n Service (IPIS) en geeft hij ook aan sterk te zijn in het omgaan met polarisati­e.

Veerle Vanden Daelen adjunct-directeur

In zijn nieuwe functie zal Tomas Baum nauw samenwerke­n met adjunct-directeur Veerle Vanden Daelen. Zij leidde het museum de voorbije maanden ad interim.

“Veerle Vanden Daelen is onze expert over Holocaust en zij blijft dat werk ook doen”, vertelt Verstraete­n. De nieuwe directeur start op 1 juni, toevallig of niet ook de dag dat Kazerne Dossin heropent na de sluiting als gevolg van de coronamaat­regelen.

 ?? FOTO WOUTER VAN VAERENBERG­H ?? Tomas Baum was twaalf jaar directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut.
FOTO WOUTER VAN VAERENBERG­H Tomas Baum was twaalf jaar directeur van het Vlaams Vredesinst­ituut.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium