Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UW MENING

- Lezersbrie­ven, Katwilgweg 2, 2050 Antwerpen of brieven@gva.be

Slecht idee

Ik kom alleen buiten voor het hoogst noodzakeli­jke en voor de rest blijf ik in mijn kot. Het is een slecht idee om de winkels opnieuw open te doen. Sommige zijn nodig, maar van de grote meerderhei­d zie ik het nut niet in, zeker niet in deze fase van de pandemie.

KURT VAN DEN BROECK,

Opvangcent­ra

IVO GUISSET,

BORSBEEK

Funshopper­s

MAURITS WOUTERS,

HALLAAR

Laat gezonde jonge mensen opnieuw het normale leven opnemen, zonder of met zo weinig mogelijk contact met 65-plussers. Laat scholen voor kinderen onder 12 jaar volledig open. Geef het signaal dat jeugdbeweg­ingen hun zomerkamp gewoon kunnen plannen. Focus op testen en zo snel mogelijk isoleren van besmette personen. Geen quarantain­e thuis maar in opvangcent­ra. Geef de meer dan 200.000 volledig werklozen in Vlaanderen een spoedcursu­s om veilig te functioner­en rondom de opvangcent­ra.

Thuisblijv­en is mooiste cadeau

Ik blijf voor de zekerheid nog in mijn kot. Voor mijn plezier gaan shoppen is er nu niet bij. Ik kan me niet voorstelle­n dat ik mijn gezondheid op het spel zou zetten om aan een winkel in de rij te gaan staan voor niet-dringende aankopen. Een bubbel van vier personen heb ik ook niet gemaakt. Het mooiste geschenk dat je zondag aan je moeder kon geven was thuisblijv­en.

MARIANNE VAN ORSHAGEN,

HOBOKEN

Te veel mensen houden zich sinds zaterdag al niet meer aan de afstandsre­gels. Ik ben niet gek om tussen zo’n troep te gaan staan. Ik wacht wel enkele weken tot het kalmer is. Al die funshopper­s aan de Ikea… mij niet gezien.

WOMMELGEM

Eerst vaccin

Waarom blijven we massaal blind voor het feit dat er pas echte veiligheid zal zijn als er een vaccin gevonden wordt? Tot dan ben ik liever blode Jan dan dode Jan. Het zien van mijn familie zou me weliswaar blij stemmen, maar ik geloof niet dat ik daar ziek voor zou willen worden of erger: hen ziek maken!

BRUNO DAENEN,

ANTWERPEN

Bubbel niet vergroten

Ik heb mijn bubbel nog niet vergroot. Ik werk in de thuiszorg en om het veilig te houden voor mezelf en mijn cliënten ga ik dat de eerste weken ook niet doen. Jammer dat er toch altijd mensen zijn die het niet kunnen laten. Wat is er nu zo dringend? Toch alleen onze gezondheid!

KRISTEL MORIS,

EKEREN staat open voor beknopte reacties. De redactie heeft het recht uw brief te redigeren of in te korten. Vermeld steeds uw naam en adres.

Ook optimisme is een virus

Onheilspro­feten! Alleen bij Scrabble en 3x woordwaard­e is het een term die iets oplevert. In de (sociale) media houdt men hem misschien toch best iets meer op een gezonde afstand. Door voortduren­d dreigende en onheilspel­lende taal te gebruiken als zouden de zeven plagen van Egypte er aankomen, brengt men die plagen alleen maar dichterbij. Dat men in deze bijzondere tijden voorzichti­g en realistisc­h moet zijn en de regels moet volgen, dat is de logica zelf. Maar de samenlevin­g heeft, bovenop het coronaviru­s, geen behoefte aan doemscenar­io’s. In opiniestuk­ken en sommige krantenart­ikels is het niet moeilijk om de grootste economisch­e crisis sinds lang aan te kondigen. De vraag is: als je lang genoeg op hetzelfde negatieve nageltje blijft kloppen, komt de voorspelli­ng dan uiteindeli­jk ook niet vanzelf uit? Een selffulfil­ling prophecy dus. Ik zag het artikel ‘Waarom maakt de geleidelij­ke terugkeer naar het normale leven ons ook onzeker en bang?’ Het antwoord: omdat er te veel artikels met titels zoals deze verschijne­n! Voorspelle­n is moeilijk, zeker als het over de toekomst gaat, zegt een Chinees spreekwoor­d. De toekomst is inderdaad onvoorspel­baar. Maar je kan die wel voor een deel sturen door de negatieve of positieve houding die je aanneemt. Net als voor een grote groep collega-ondernemer­s is optimisme de brandstof die ons doet verdergaan. Weliswaar met realiteits­zin. Het zal niet gemakkelij­k zijn. Maar dat hoeft men er ons niet ook nog eens iedere dag opnieuw in te wrijven. Dat Covid-19 zeer besmetteli­jk is, weten we. Maar dat ook optimisme een virus is dat zich snel verspreidt, zijn we blijkbaar vergeten. Mensen raken snel gewend aan het donkere van de tunnel, maar je hoeft absoluut niet te schrikken van de helderheid van het buitenlich­t.

BART DE CLERCK,

Spreiding

MAURITS COOLS,

ANTWERPEN

Er zijn 24 uren in een dag, maar we gebruiken er maar 8 van. Waarom kunnen we niet gaan winkelen om 21u? Spreiding in alle activiteit­en, dat zou nogal wat problemen oplossen.

WOMMELGEM

 ??  ??
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium