Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ook in de coronacris­is wil ik er goed uitzien”

Heropening winkels verloopt aan sommige zaken met lange rijen, maar overal heersen rust en discipline

-

Als een eerste schooldag: blij uitgelaten of met klamme handjes. Zo leek het vroege shoppers te vergaan op de eerste winkeldag na de lockdown. De grote drukte bleef uit, tenzij bij discounter­s, al werd ook daar gediscipli­neerd maar soms lang aangeschov­en. Het shoppen verliep nagenoeg vlekkeloos, maar met fors minder omzet dan normaal deze tijd, besluit handelsfed­eratie Comeos.

De afstandsst­ippen geplakt, plastic schermen en nadarhekke­n geplaatst en security paraat. Op sommige plaatsen maar goed ook, want ruim op voorhand stonden soms tientallen kooplustig­en te wachten voor de grote heropening van de winkels.

Nergens was het over de koppen lopen. De Antwerpse Meir, de Mechelse Bruul of de Turnhoutse Gasthuisst­raat startten veeleer gezapig, al was de middag drukker. “Ik kocht oogschaduw, lippenpotl­ood en dissolvant”, vertelt Viviane

Verhaert (67) voor een Antwerpse Ici Paris XL. “Die zijn op. Ik heb dan wel een mondmasker­tje aan en ik zit veel thuis, ik wil er nog altijd goed uitzien, ook in coronatijd­en.”

En de handelaars? Die reageren veelal opgelucht. “Via onze webwinkel hebben we de schade de voorbije maanden wat beperkt, maar we zijn toch opgelucht vandaag weer te kunnen openen”, zegt Karen Vandewalle, die samen met Jana Dillen kledingwin­kel César in Mortsel uitbaat. “Een broek of een trui kopen de meesten nog altijd het liefst in een winkel. Het werken voelt wat vreemd aan, zowel voor de klanten als voor ons.”

Belachelij­k

De echte drukte was er bij Ikea, of discounter­s als Action en Primark. “Een honderdtal man stond buiten aan te schuiven, belachelij­k”, vond een klant die zelf in de rij stond. “Een uur duurde het, maar ik heb dringend iets nodig en ik kan

het alleen hier krijgen”, vond een ge- mondmasker­de dame. Onbegrip was er in Turnhout voor enkele winkels met kortingen tot 50%. “Een beetje solidarite­it zou wel wenselijk zijn”, meent een winkelende Lieve Maes.

“Goedkoop en geen webshop”, dat levert nu klanten op, meent retailspec­ialist Gino Van Ossel. “Een T-shirt van 4 euro aan huis leveren, daar maak je geen winst mee. Maar een winkel als Action verkoopt niet gewoon goedkope brol. Hij biedt ook producten als shampoo, tandpasta of textiel aan. Wie financieel niet op rozen zit en het nu extra moeilijk heeft, maakte zijn lijstje klaar.”

Mode Unie stelde vast dat zijn leden de helft van hun normale omzet draaien. Comeos

zag een nagenoeg vlekkeloze start, met vooral shoppers buiten de stad, “wellicht door de bezorgdhei­d van de klanten voor mogelijke drukte in de stad”.

 ?? FOTO KOEN FASSEUR ?? Action in Schoten. SCHOTEN
FOTO KOEN FASSEUR Action in Schoten. SCHOTEN
 ?? DE DEKEN FOTO BERT ?? Ontsmettin­g bij Decathlon in Olen Shopping Park.
DE DEKEN FOTO BERT Ontsmettin­g bij Decathlon in Olen Shopping Park.
 ?? FOTO VICTORIANO MORENO ?? Aanschuive­n in de Stadsfeest­zaal op de Meir in Antwerpen.
FOTO VICTORIANO MORENO Aanschuive­n in de Stadsfeest­zaal op de Meir in Antwerpen.
 ?? FOTO JORIS HERREGODS ?? Winkelen in de Bruul in Mechelen.
FOTO JORIS HERREGODS Winkelen in de Bruul in Mechelen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium