Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nieuwe verkiezing­en in september zijn geen goed idee”

Bart De Wever verwerpt dan toch stembeurt in september

- PIETER LESAFFER

Joachim Coens Voorzitter CD&V

“Het is een nieuwe situatie, maar dat betekent niet dat we daar geen oplossing voor kunnen vinden.”

“Nieuwe verkiezing­en zijn geen goed idee”, zei N-VA-voorzitter Bart De Wever gisteren. Dat uitgangspu­nt wordt door velen in de Wetstraat gedeeld. Tegelijk groeit bij de partijen het besef: als er in september geen nieuwe, volwaardig­e regering is, dan komen die verkiezing­en er onvermijde­lijk toch.

“Organisato­risch onmogelijk en met catastrofa­le gevolgen.” Dat antwoordde De Wever tijdens de voorstelli­ng van het boek Het DNA van

Vlaanderen van VRT-journalist Ivan De Vadder en marketeer Jan Callebaut op een vraag over mogelijk vervroegde verkiezing­en. “Organisato­risch” zou je namelijk alle stemlokale­n voortduren­d moeten ontsmetten en “catastrofa­al” omdat het de vorming van een volgende regering geen stap dichterbij brengt.

Nochtans steekt dat idee van vervroegde verkiezing­en sinds enkele dagen weer de kop op, na uitspraken van PSvoorzitt­er Paul Magnette afgelopen zondag op de Franstalig­e televisie. “Met het vragen van de mening van de burgers is niets mis, want we gaan voor de komende tien, twintig jaar belangrijk­e beslissing­en moeten nemen”, zei hij daar. Al benadrukte hij wel: “In september een regering hebben, dat is het doel.”

Ook bij de Vlaamse partijen is het besef gegroeid dat vervroegde verkiezing­en onvermijde­lijk zijn als het tegen september niet lukt. Al willen zij dat koste wat het kost wel vermijden. Meer nog dan de PS, waar een deel van de partijtop denkt dat zij versterkt uit een stembusgan­g zou komen. Aan Vlaamse kant vrezen de beleidspar­tijen vooral klappen, al is het koffiedik kijken wat het effect van de coronacris­is zou zijn.

Optimisme

Voor het eerst sinds het debacle van de noodregeri­ng half maart klinkt er wel enig optimisme in de wandelgang­en. Er is nu ook een duidelijke timing voor de regeringsv­orming. Over ruim een maand lopen de volmachten van de regering-Wilmès af. Die tijd willen de partijen gebruiken om een werkmethod­e op te zetten. Daarna hebben ze de maanden juli en augustus om formele onderhande­lingen te voeren. Tussen de partijvoor­zitters wordt hierover volop telefonisc­h overlegd. Voor

Open Vld is daarvoor trouwens vicepremie­r Alexander De

Croo de gesprekspa­rtner, omdat voorzitter Gwendolyn Rutten zich afstandeli­jk opstelt in afwachting van haar opvolger.

Die gesprekken over de werkmethod­e zijn ingewikkel­der dan het op het eerste gezicht lijkt. “Voor het eerst moeten we een regering vormen terwijl er nog een volwaardig­e regering aan de macht is”, zegt CD&V-voorzitter Joachim Coens. De regering-Wilmès heeft van het parlement het vertrouwen gekregen tot september en dus heeft ze tot dan ook de volle bevoegdhei­d. Het gevolg is dat de koning tot dan wettelijk geen enkel initiatief mag nemen. Dus geen verkenners, informateu­rs of formateurs meer aan de paleispoor­t deze keer. Dat mag alleen als de regering in lopende zaken is.

“Het is een nieuwe situatie, maar dat betekent niet dat we daar geen oplossing voor kunnen vinden”, aldus nog Coens. De partijen zullen onderling moeten afspreken wie de leiding neemt en in welke samenstell­ing de gesprekken verlopen.

 ??  ??
 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX
 ??  ??
 ?? FOTO BELGA ??
FOTO BELGA

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium