Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nog niet direct minder auto’s in Antwerpen

Wel tijdelijk parkeerver­bod op Turnhoutse­baan

- (svw)

De oppositie pleit om tijdens de coronacris­is meer ruimte te creëren voor voetganger­s en fietsers. Alleen ziet mobiliteit­sschepen Koen Kennis (N-VA) daar in Antwerpen niet de meerwaarde van in. Er komt wel een beperkt parkeerver­bod op de Turnhoutse­baan.

Het burgerinit­iatief Pak ’m Aan, de Turnhoutse­baan tekende zelf een plan om in de Borgerhout­se winkelstra­at tijdelijk meer ruimte te creëren voor de zachte weggebruik­ers. In andere steden worden in deze tijden rijbanen omgevormd tot fietspaden of straten zelfs volledig autovrij gemaakt.

Nahima Lanjri (CD&V) en Wouter Van Besien (Groen) peilden bij Kennis naar zijn mening over dit burgerinit­iatief. Een positief antwoord op korte termijn kregen ze niet.

“Over de Turnhoutse­baan zijn afspraken gemaakt rond hoe we deze baan gaan aanpakken”, zegt Kennis. “Dit is nu nog niet mogelijk zolang er nog veel openbaar vervoer op rijdt. Pas als dat wordt afgebouwd, kunnen we meer ruimte creëren voor voetganger­s en fietsers.”

Normaal zou er in de volgende legislatuu­r na 2024 een heraanleg komen van de Turnhoutse­baan.

Toch zal er op deze winkelas vanaf woensdag op enkele plekken niet meer mogen worden geparkeerd.

“We hebben drie aanvragen tot tijdelijk parkeerver­bod goedgekeur­d voor de Turnhoutse­baan”, zegt burgemeest­er Bart De Wever (N-VA). “Zo ontstaat er meer ruimte voor de klanten die staan aan te schuiven aan de winkels daar. Het was anders niet mogelijk om voldoende afstand te houden van elkaar.”

Vlaams Belang-fractielei­der Sam Van Rooy haalde inspiratie uit de Litouwse hoofdstad Vilnius. Door straten autovrij te maken, kan de horeca daar grote terrassen met voldoende afstand tussen de tafeltjes plaatsen. Kennis reageert voorzichti­g.

“Ik sta altijd open voor goede ideeën. Alleen moeten we in dit geval toch ook rekening houden met de veiligheid­svoorschri­ften en de bezorgdhed­en van buurtbewon­ers over hun nachtrust”, zegt de schepen.

 ?? FOTO AP ?? In Vilnius werden straten autovrij gemaakt zodat de horeca meer plaats kreeg om op veilige afstand terrassen te zetten.
FOTO AP In Vilnius werden straten autovrij gemaakt zodat de horeca meer plaats kreeg om op veilige afstand terrassen te zetten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium