Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze leerlingen krijgen ‘privéles’ nu”

- JAN STASSIJNS

Ook de Spectrumsc­hool in Deurne is gisteren opnieuw gestart met fysieke lessen. Maar in tegenstell­ing tot de meeste secundaire scholen zullen hier leerlingen uit álle leerjaren mogen komen. “Voor elke leerling die extra ondersteun­ing nodig heeft, hebben we een traject opgestart”, zegt directrice Christine Hannes.

Jezelf oefenen in autotechni­eken of houtbewerk­ing vanuit je slaapkamer? Er is geen onderwijse­xpert nodig om te beseffen dat het geen vanzelfspr­ekende opdracht is. De leerlingen van GO! Spectrumsc­hool, de technische en beroepssch­ool in Deurne en Antwerpen, kunnen daarvan meespreken. De leerlingen zijn dan ook opgelucht dat ze eindelijk opnieuw de handen uit de mouwen kunnen steken.

In tegenstell­ing tot de meeste secundaire scholen, startten in Deurne gisteren leerlingen uit meerdere leerjaren. Alle leerlingen die extra ondersteun­ing nodig hebben om alsnog te kunnen slagen dit jaar krijgen les. “Elk schooljaar houden we klassenrad­en in de periode maart-april”, zegt directrice Christine Hannes. “Dan stellen we onszelf ook altijd de vraag: ‘Stel dat we nu moeten afkloppen, is de leerling dan geslaagd of niet?’ Is het antwoord ‘nee’, dan starten we een remediërin­gstraject, waarmee we met de leerling heel gericht gaan kijken waar het beter moet. Sommigen moeten de praktijk bijschaven, anderen alleen de theorie, sommigen beide.”

Scharnierj­aren

De school heeft er nu voor gekozen om die leerlingen op school les te laten volgen, ongeacht het jaar waarin ze zitten. “Uiteraard binnen alle opgelegde richtlijne­n”, zegt Hannes. “Dat is onze ‘bubbel A’. ‘Bubbel B’ zijn de leerlingen die op schema zitten om te slagen. Zij komen vanaf 2 juni terug naar school en worden getoetst op alles wat ze tussen maart en nu geleerd hebben. We focussen op de scharnierj­aren. Dat betekent dat we leerlingen van het eerste, derde en vijfde heel weinig op school zullen zien. Jammer, maar we moeten keuzes maken. Iedereen op school ontvangen is niet haalbaar.”

En dat het tijd werd dat de scholen konden heropstart­en, dat werd maandagoch­tend alvast erg duidelijk. “Het is mij opgevallen hoe goedgezind de leerlingen waren. We zijn normaal wel wat anders gewend”, lacht Hannes.

De laatstejaa­rs industriël­e elektricit­eit gingen gisteren aan de slag met hun eindwerk. “Ja ik ben opgelucht”, zegt Sadin Isanovic (19). “We kunnen thuis op de computer ons programma schrijven, maar om te weten om het effectief werkt, moeten we dat kunnen zien. En dat kan thuis niet. En een eindwerk is wel erg belangrijk. Dus ik ben blij dat we hier op school kunnen aan verder werken en ook rechtstree­ks vragen kunnen stellen aan de leerkracht.”

Theorie in praktijk omzetten

Leerkracht Luc Pauwels ziet de leerlingen graag komen. “Al de theorie hadden ze al voor de crisis gekregen”, zegt hij. “Het eindwerk vat alles samen wat ze geleerd hebben dit jaar. Zeker in onze opleidinge­n moet je de theorie in de praktijk kunnen omzetten.”

Ayoub Atrar (15) en Sedeeq AlAzzawi (19) volgen zo’n deeltijdse opleiding carrosseri­e. En ook zij waren maandag op school. Leerkracht Stein Goossens ziet wel de voordelen in van lesgeven in kleine groep. “We moeten van een nood een deugd maken”, zegt hij. “En deze jongens hebben geluk, zij krijgen privéles. Op de kortere tijd dat ze hier zijn, kan ik hen meer aanleren dan op een ‘normale’ schooldag. Maar het is noodzakeli­jk dat ze het echt kunnen doen. Het fingerspit­zengefühl is ontzettend belangrijk in onze stiel.”

“En altijd maar thuis zitten, dat is heel saai”, zegt Ayoub. “Ik ben blij dat ik weer aan de slag kan. Het zijn nu twee halve dagen, maar ik zal ook blij zijn wanneer dat terug volle dagen zullen zijn. Het effectief doen, is beter dan het te lezen in een cursus.”

 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? Student industriël­e elektricit­eit Sadin Isanovic.
FOTO JAN STASSIJNS Student industriël­e elektricit­eit Sadin Isanovic.
 ?? FOTO JAN STASSIJNS ?? Leerlingen Ayoub en Sedeeq met leerkracht Stein Goossens.
FOTO JAN STASSIJNS Leerlingen Ayoub en Sedeeq met leerkracht Stein Goossens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium