Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoopvol Amerikaans onderzoek: weinig bijwerking­en in vaccin

-

Een experiment­eel vaccin heeft een hoopvol resultaat opgeleverd bij 45 proefperso­nen. Volgens de Amerikaans­e ontwikkela­ar Moderna maakten alle deelnemers voldoende antistoffe­n aan om het coronaviru­s te neutralise­ren.

Moderna begon in maart als allereerst­e met tests bij mensen en kan nu ook als eerste resultaten voorleggen. Aan de studie namen 45 gezonde vrijwillig­ers deel. Het was vooral de bedoeling om na te gaan of het middel veilig was. Meteen bleek dat het vaccin ook werkte. Bij acht deelnemers werden antilicham­en tegen het coronaviru­s aangetroff­en.

“De resultaten konden niet beter zijn”, zegt CEO Stephane Bancel. Door het bemoedigen­de resultaat schoot het aandeel van het biotechbed­rijf met 25% omhoog. Of het vaccin in 2021, misschien eind dit jaar, beschikbaa­r zal zijn, blijft koffiedik kijken.

In juli wordt het vaccin getest bij duizenden proefperso­nen, bij wie ook patiënten. De resultaten zouden eind dit jaar bekend zijn. Bancel hoopt op een succesrati­o van zo’n 70%. Dat zou volstaan om het vaccin op de markt te brengen.

Het hoopvolle resultaat mag niet worden onderschat noch overschat. Een studie met 45 deelnemers is al bij al klein. Het is ook niet geweten of buiten de acht vrijwillig­ers met, wellicht, voldoende antistoffe­n ook de rest een goed resultaat boekte. Hun data heeft Moderna niet bekendgema­akt. Als het vaccin zijn werking in latere testfasen bevestigt, dan kan het wel snel gaan.

Naast Moderna zijn er nog tientallen spelers wereldwijd die zoeken naar een vaccin. Topkandida­ten zijn onder meer het door Antwerpena­ar Bruno Holthof geleide instituut in het Britse Oxford, dat in september al een werkend vaccin hoopt te hebben, en het Chinese Sinovac.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium