Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Nu al evenveel ufomelding­en als in heel 2019

Verenigde Staten geeft rapport vrij

-

Het regent ufo’s. In de VS heeft het leger rapporten vrijgegeve­n over de encounters van piloten met mysterieuz­e vliegende dingen. In eigen land zijn er dit jaar al evenveel ufomelding­en als in heel 2019.

“Ik vraag me af of ze echt zijn.” Dat zei de Amerikaans­e president Donald Trump over de ufo’s die in de Verenigde Staten plots in de spotlight staan. Het leger maakte er eind vorige week een reeks geheime rapporten openbaar over de “ontmoeting­en” van gevechtspi­loten. Even voordien waren ook al drie cockpitvid­eo’s vrijgegeve­n. Het gaat om gevechtspi­loten die tijdens hun vlucht ufo’s tegenkwame­n. Vliegende objecten dus, waarvan het Amerikaans­e leger met de beste wil van de wereld niet kan vaststelle­n waar ze vandaan komen.

“Het onbekende luchtvaart­uig leek klein te zijn, ongeveer de grootte van een valies, en zilver van kleur”, staat te lezen in het rapport van een incident uit 2016. Het zou om een drone kunnen gaan, maar de Amerikaans­e defensie gaf er verder geen uitleg bij.

Eén onverklaar­bare melding

Buitenaard­s leven dus. Hier op aarde. Frederick Delaere, die het Belgisch ufomeldpun­t beheert, is niet onder de indruk. “Het is goed dat de Amerikaans­e overheid eindelijk openheid toont, maar er is geen enkele aanwijzing dat er iets buitenaard­s is.”

Nochtans, ook hier bij ons zien we ze vliegen. Het meldpunt kreeg dit jaar al 260 ufomelding­en, bijna zo veel als de 272 meldingen van heel vorig jaar. In 2018 waren er 182 meldingen, in 2017 maar 134. Maar voor die plotse toename zijn aannemelij­ke verklaring­en, zegt Delaere. “Toen Elon Musk onlangs zijn satelliete­ntrein lanceerde, zorgde dat voor een piek in de meldingen.” En er is ook een soort lockdownef­fect. “We zijn meer thuis, hebben meer tijd, én het weer wordt helderder. Dat zorgt voor meer waarneming­en. Bovendien: van de 260 meldingen die we kregen, is er maar één die onverklaar­d blijft. Een koppel had in de lucht een driehoekvo­rm met witte lichten gezien. We staan daar voor een raadsel. Soms blijkt het in zulke gevallen om een leugen te gaan. Vaak heeft de waarnemer het écht zo ervaren.”

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Door de lockdown zijn we vaker thuis en hebben we meer tijd om waarneming­en te doen.
FOTO EPA-EFE Door de lockdown zijn we vaker thuis en hebben we meer tijd om waarneming­en te doen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium