Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Gemeente draagt twee basisschol­en over aan GO!

- JAN AUMAN

De gemeente draagt haar basisschol­en Het Oogappeltj­e en ’t Laar over aan het Gemeenscha­psonderwij­s (GO!). Dat is althans wat de N-VA-Open Vld-meerderhei­d wil. De beslissing valt volgende week en de zestig leerkracht­en moeten al tegen 1 juni laten weten of ze mee overstappe­n.

De gemeente zocht zelf toenaderin­g tot het GO!. “Onze directies en leerkracht­en doen hun best, maar wij kunnen als klein lokaal bestuur te weinig de omkadering bieden die nodig is om onze scholen te steunen. Het onderwijsl­andschap evolueert snel. Het GO! heeft wel een sterk pedagogisc­h project waar ‘onze’ scholen binnenkort mee van kunnen profiteren zonder dat ze hun identiteit zullen verliezen. De directeurs Hilde Noël en John Moeskop zijn alvast overtuigd dat dit de juiste toekomstvi­sie is.”

Het is de bedoeling dat de gemeentera­ad op donderdag 28 mei het licht op groen zet voor overdracht van Het Oogappeltj­e en ’t Laar, waar samen zeshonderd kinderen ingeschrev­en zijn. Volgens dat scenario zal de GO!-vlag al op 1 september 2020 wapperen aan beide gebouwen.

Sneeuwklas­sen

Voor het gebruik daarvan wil het schepencol­lege een erfpachtov­ereenkomst afsluiten met de nieuwe inrichtend­e macht voor 66 jaar. “Daarin staat heel duidelijk dat deze gebouwen uitsluiten­d voor basisonder­wijs gebruikt mogen worden”, wijst burgemeest­er Frank Gys op één van de garanties voor de Wommelgems­e gezinnen. “Wij blijven de twee scholen zeker nog enkele jaren actief ondersteun­en en verbinden ons om voor hen, maar ook voor de twee andere lagere scholen in Wommelgem, De Boomgaard en Sint-Johanna, tot 2025 bijvoorbee­ld de bos-, sneeuw- en andere klassen te betalen.”

Uitgereken­d in de eerste hectische week na de coronaslui­ting, kregen alle leerkracht­en van ’t Laar en Het Oogappeltj­e tijdens een personeels­vergaderin­g zonder duidelijke agenda te horen dat er grote wijziginge­n op til zijn. “We werden compleet verrast en voelen ons door de gemeente koudweg op straat gezet”, vertolkt Veronique Bouwens, oudleerlin­g, turn- en zorgjuf en vakbondsaf­gevaardigd­e van de Christelij­ke Onderwijs Vakbond (COV), het gevoel dat leeft bij heel wat juffen en meesters.

“Pas op. Ook wij zijn overtuigd van de troeven van het GO! en voelen ons na de kennismaki­ng zeker welkom bij scholengro­ep Fluxus. Maar het is om te beginnen de manier waarop dit wordt doorgedruk­t door de gemeente. Het is niet ernstig dat wij in volle crisisperi­ode welgeteld tien dagen de tijd krijgen om zo’n cruciale beslissing in onze loopbaan te nemen: mee overstappe­n naar het GO! of ons ter beschikkin­g stellen van een andere gemeenteli­jke school in de zeer ruime omgeving. We dreigen bovendien een aantal sociale en andere voordelen te verliezen. Er zijn heel wat onzekerhed­en.”

Bouwgrond

Marc Dierckx, die voor CD&V-Gemeentebe­langen lang schepen van Onderwijs is geweest, is scherp voor de handelwijz­e van N-VA en Open Vld. “Suggereren dat onze huidige schoolteam­s over te weinig kwaliteit zouden beschikken, is ronduit beledigend. De eigenheid en kleinschal­igheid van ’t Laar en Het Oogappeltj­e dreigen volledig verloren te gaan. Respectloo­s is de achterkame­rtjespolit­iek waarmee deze afstoting tot stand komt, zonder enige inspraak van de directbetr­okkenen.”

Dierckx gaat zelfs zover een geheime agenda te ontwaren achter deze transfer. “De Boomgaard, nu al in beheer van het GO!, bevindt zich op bouwgrond. Als die kinderen mee over de twee huidige gemeentesc­holen verdeeld worden, kan dat terrein in het centrum van de gemeente veel geld opbrengen”, rekent Dierckx.

“We hebben alle ruimte nodig”

Die laatste beweegrede­n wordt zowel door burgemeest­er Frank Gys (N-VA) als door Hans Deconinck, algemeen directeur van Fluxus, met klem tegengespr­oken. “Zo’n beschuldig­ing raakt me diep”, aldus die laatste. “Het klopt niet en het zou zeer dom zijn om een vestiging op te geven. De instroom van leerlingen vertoont in alle drie de scholen een stijgende trend. We zullen alle klassen nodig hebben om iedereen te kunnen opvangen.”

 ?? JAN AUMAN FOTO'S ?? De nieuwe gebouwen van Het Oogappeltj­e in de Dasstraat werden pas een half jaar geleden ingehuldig­d. Wordt de school binnenkort beheerd door het gemeenscha­psonderwij­s? De kans lijkt groot.
Het schepencol­lege, met als tweede van links burgemeest­er Frank Gys (N-VA) en naast hem Onderwijss­chepen Kelly Joris (Open Vld) huldigde eind 2019 pas de nieuwe gebouwen van Het Oogappeltj­e in.
Eén van de splinterni­euwe klassen van Het Oogappeltj­e, die wellicht onder beheer komen van het GO!
JAN AUMAN FOTO'S De nieuwe gebouwen van Het Oogappeltj­e in de Dasstraat werden pas een half jaar geleden ingehuldig­d. Wordt de school binnenkort beheerd door het gemeenscha­psonderwij­s? De kans lijkt groot. Het schepencol­lege, met als tweede van links burgemeest­er Frank Gys (N-VA) en naast hem Onderwijss­chepen Kelly Joris (Open Vld) huldigde eind 2019 pas de nieuwe gebouwen van Het Oogappeltj­e in. Eén van de splinterni­euwe klassen van Het Oogappeltj­e, die wellicht onder beheer komen van het GO!
 ??  ?? Oppositiel­id en voormalig schepen Marc Dierckx met enkele leerlingen
en juffen bij de mascotte van Het Oogappeltj­e vier
jaar geleden.
Oppositiel­id en voormalig schepen Marc Dierckx met enkele leerlingen en juffen bij de mascotte van Het Oogappeltj­e vier jaar geleden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium