Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“We geloven toch allemaal in dezelfde God”

Mechelse moslim ontsmet na moskee ook gratis de Sint-Romboutska­thedraal

- SVEN VAN HAEZENDONC­K

Een team van de Mechelse ondernemer Mustapha Ouaich (49) heeft gisteren gratis de Sint-Romboutska­thedraal ontsmet tegen het coronaviru­s. “Als moslim moeten we respect hebben voor alle godsdienst­en. Dat is ons geloof”, zegt hij. De nieuwe service is ontstaan vanuit zijn activiteit­en als bagageafha­ndelaar op luchthaven­s. Binnenkort volgt een synagoge.

Eerder had zijn bedrijf Fenair al de vraag gekregen om de grootste moskee van Antwerpen te ontsmetten. “Zo ben ik op het idee gekomen om dat ook voor andere religieuze gebouwen te doen, zoals een kerk en een synagoge. Een godsdienst is een godsdienst. We zijn allemaal mensen en we geloven toch allemaal in dezelfde God. Als moslims moeten we alle godsdienst­en respectere­n. Dat is ons geloof”, vertelt Mustapha Ouaich.

Dat mensen van zijn bedrijf gisteren de Sint-Romboutska­thedraal onder handen namen, maakte hem trots. “Ik vind het een eer dat we dit mogen doen. Ik ben 26 jaar geleden in Mechelen komen wonen, mijn kinderen zijn hier geboren”, zegt hij.

Oauich is CEO van Fenair, een afhandelaa­r van bagage en cargo op luchthaven­s. Daarmee is hij actief in Deurne (Antwerpen), Oostende en Luik. “Op dit moment behandelen we geen bagage van passagiers­vluchten, maar op de luchthaven van Luik is het werk voor de afhandelin­g van goederentr­ansport wel verdrievou­digd. Op die luchthaven komen ook veel mondmasker­s aan”, zegt de ondernemer.

Normaal gaat er ook veel cargo mee op lijnvlucht­en. “Praktisch niemand weet of ziet dat, maar bij iedere vlucht gaan er palletten met goederen mee. Daardoor moeten wij meer cargo afhandelen”, legt Mustapha Ouaich uit. Om te kunnen blijven werken, moet dat natuurlijk in veilige omstandigh­eden gebeuren. “Daarom ontsmetten wij de gebouwen elke dag drie keer, na elke shift. Wij investeerd­en in dure machines en producten die we nu ook voor andere gebouwen inzetten. We gebruiken een doeltreffe­nd product tegen Covid-19 dat we vernevelen”, zegt hij.

“Fantastisc­h”

Omdat Ouaich graag iets in eigen stad wilde doen, kwam hij in contact met de beheerder van de kathedraal. “Wat deze man doet, is fantastisc­h. Het is heel fijn om te zien dat de samenhang die door corona ontstaan is niet beperkt blijft per gemeenscha­p, maar dat er een mooie kruisbestu­iving is. We waren aangenaam verrast door het voorstel”, reageert beheerder Bram Van der Auwera.

Sint-Rombouts bleef tijdens deze coronacris­is de hele tijd open. “De kans bestaat dat er iemand besmet is geweest. Alles wat mogelijk is aangeraakt, laten we ontsmetten”, zegt Van der Auwera.

Medewerker­s in beschermen­de pakken en met profession­ele maskers behandelde­n onder andere alle stoelen in de kathedraal,

Mustapha Ouaich

Ondernemer

“We zijn allemaal mensen en we geloven toch allemaal in dezelfde God. Als moslims moeten we alle godsdienst­en respectere­n. Dat is ons geloof.”

maar ook de houders voor kaarsen en de toegangsde­uren.

“Weet u wat de pilaren zijn om een echte moslim zijn? We moeten niet alleen geloven in onze Profeet en in de Koran, maar wel in alle profeten en alle boeken van andere godsdienst­en. Ik ben minstens drie keer per jaar in Israël. Elke keer ga ik er bidden in de moskee, maar ik ga ook naar de Klaagmuur in Jeruzalem en naar Bethlehem. Waarom niet? We zijn allemaal één. Voor mij zijn moslims, christenen en Joden gelijk. Daarom heb ik ook al verschille­nde keren deze kathedraal bezocht”, zegt Mustapha Ouaich.

Binnenkort hoopt hij nog langs te kunnen gaan in een synagoge. “In Antwerpen of in Brussel, maar ik wil daar geen geld voor.”

 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ??
FOTO JOREN DE WEERDT
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT ?? CEO Mustapha Ouaich met zijn zoon Bassim.
FOTO JOREN DE WEERDT CEO Mustapha Ouaich met zijn zoon Bassim.
 ?? FOTO JOREN DE WEERDT FOTO JOREN DE WEERDT ?? Medewerker­s van Fenair dragen beschermen­de pakken om de Sint-Romboutska­thedraal te ontsmetten.
Zoals overal staan ook hier de stoelen op sociale afstand van elkaar geplaatst.
FOTO JOREN DE WEERDT FOTO JOREN DE WEERDT Medewerker­s van Fenair dragen beschermen­de pakken om de Sint-Romboutska­thedraal te ontsmetten. Zoals overal staan ook hier de stoelen op sociale afstand van elkaar geplaatst.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium