Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Stukje strand reserveren of ‘cabriocabi­nes’: elke kustgemeen­te doet het anders

Bewoners en tweedeverb­lijvers krijgen voorrang in Oostende

-

Zon, zee, strand en... een reservatie­bewijs. Zo zal een dagje luilekkere­n er in Oostende uitzien. De stad gaat een reservatie­systeem op poten zetten voor haar drukste stranden. Bewoners, hotelgaste­n en tweedeverb­lijvers krijgen daarin voorrang. “Vol is vol: een beach team zal samen met de strandpoli­tie alles in het oog houden.”

De ‘strandpas’ waar de voorbij weken zoveel om te doen was, komt er nu toch. Al wil Oostends burgemeest­er Bart Tommelein (Open Vld) dat woord niet meer gebruiken. Maar in het strandplan, dat hij gisteren voorstelde, staat wel degelijk dat een reservatie­systeem op poten gezet zal worden. Concreet zal je voor de drukste zones – van de rode blokken op het Zeeheldenp­lein tot het Thermae Palace Hotel – op voorhand moeten boeken. En de plaatsjes zijn beperkt: “Normaal is er ruimte voor 50.000 mensen, nu zal dat beperkt worden tot 30.000”, zegt Tommelein. “Vol is vol: een beach team zal samen met de strandpoli­tie alles in het oog houden.”

Strandzeil­en

Straks leggen we dus massaal onze virtuele handdoek op de strandstoe­len, maar hoe dat precies in zijn werk zal gaan, hangt af van het reservatie­systeem dat nog gebouwd moet worden. Zeker is dat je geen vaste plaats zal kunnen kiezen, zoals je dat bijvoorbee­ld in de bioscoop doet. De stad rekent een ruimte van tien vierkante meter per persoon en berekent op basis daarvan het aantal toegelaten badgasten in een zone. Eens binnen kiest iedereen zijn plaatsje uit. “We raden wel het gebruik van strandzeil­en aan, al is het niet verplicht”, zegt Tommelein. “Zo’n zeil is de ideale manier om je ruimte af te bakenen. Er komen ook extra concessies op het strand om er te verkopen en te verhuren.”

Hamvraag blijft: wie mag er dan op het strand? Organisere­n we elke dag een Tomorrowla­ndachtige ticketverk­oop waarbij half Vlaanderen achter zijn pc zit? Zeker is dat Tommelein éérst naar zijn inwoners kijkt. “Oostendena­ars, tweedeverb­lijvers, hotelgaste­n en vakantiehu­urders zullen voorrang hebben”, zegt hij. “Als Club Brugge een wedstrijd in een half stadion moet organisere­n, zal men ook voorrang geven aan de abonnees en de beschikbar­e plaatsen niet in een losse ticketverk­oop gieten.”

Toch benadrukt de burgemeest­er dat dagjestoer­isten welkom blijven. “We willen zo veel mogelijk mensen ontvangen, maar op een veilige manier.”

Wie geen plaatsje kon bemachtige­n, kan nog steeds terecht op de andere, minder drukke, stranden van de stad. De stranden in Mariakerke, Raversijde en op de Oosteroeve­r blijven wel nog vrij toegankeli­jk.

Naar de rechter Waarom mag hij wel, en ik niet? Die vraag

zal een dagjestoer­ist straks mogelijk aan een rechter stellen. Want mag dit wel? “Burgemeest­ers hebben in de gemeentewe­t de bevoegdhei­d gekregen om de veiligheid en de gezondheid te regelen in hun gemeente”, zegt Nathalie Debast van de Vlaamse Vereniging van Steden en Gemeenten. “Dat artikel wordt ook gebruikt om plaatsverb­oden in het zwembad op te leggen of een betoging te verbieden, en biedt dus een basis om zo’n reservatie­systeem op te zetten.”

Maar heeft een inwoner van een badstad meer recht op het strand dan een ‘gewone’ Belg? “Het zal enorm afhangen van hoe dat concreet uitgewerkt wordt”, zegt professor in de rechten Stefan Sottiaux (KU Leuven). “De ongelijke behandelin­g moet je kunnen verantwoor­den: het moet een proportion­eel systeem zijn waarbij je de belangen van de dagjestoer­ist voldoende verzoent met die van de inwoners. Als de dagjestoer­ist altijd als laatste moet aansluiten, zal dat moeilijk zijn. Mogelijk zal de Raad Van State zich na een klacht moeten uitspreken of het beginsel van gelijkheid en de gelijke toegang van openbaar domein niet geschonden zijn. En 100% zeker wat daar het oordeel zal zijn, ben je niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium