Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Ook Bongobonne­n botsen op coronaviru­s

- (dh)

Ook de markt van cadeaubonn­en is midscheeps getroffen door het coronaviru­s. Smartbox, eigenaar van de bekende Bongobonne­n, zag de omzet decimeren. “Maar half juni doen we een herlanceri­ng van onze belevenisb­onnen, met vele vernieuwin­gen.”

Dat zegt Antwerpena­ar Ruud Tiebos, marketing manager van Smartbox België, met hoofdkanto­or in de Kronenburg­straag in Antwerpen. “Laten we eerlijk zijn: een innovatie was nodig. Er zat sinds een paar jaar een beetje sleet op de formule. We zijn nog populair in België – we waren ook pionier in Europa – en we hebben nog altijd de grootste marktpenet­ratie van de elf Europese landen waar de Ierse ondernemin­g Smartbox actief is, met een totale jaarlijkse verkoop van meer dan zeven miljoen cadeaubonn­en. Maar de verkoop ging toch lichtjes achteruit. We hebben van de coronacris­is gebruikgem­aakt om onszelf opnieuw uit te vinden.”

Die coronacris­is is ook voor Smartbox bikkelhard. “Het is een absolute catastrofe geweest. Met een zeer zware omzetdalin­g. En een goed deel van ons personeel, 75 mensen, is technisch werkloos geweest. Druppelsge­wijs keren ze wel terug, ook naar onze twaalf winkels die sinds maandag weer open zijn.”

Twee jaar verlengd

Klanten moeten zich over hun cadeaubonn­en overigens geen zorgen maken: ze kunnen kosteloos met twee jaar worden verlengd. Als de geldigheid ervan verstreken is, kan dat nog gedurende zes maanden, maar voor 15 euro administra­tiekosten. Wie al geboekt had bij een hotel, kan dat in samenspraa­k met het hotel verplaatse­n naar een latere datum.

“We hebben nog bonnen die het goed doen, zoals ontbijt of maaltijden aan huis, of abonnement­en voor kranten en magazines. Die hebben we veel meer verkocht, maar het compenseer­t de mindere verkoop niet van de reizen en evenemente­n.”

Ruud Tiebout is toch niet pessimisti­sch. “Zodra het weer kan, willen we toch weer van het leven genieten, op restaurant, op hotel in binnen- of buitenland, met unieke ervaringen. Zeker de bourgondis­che Belg zal dat willen. Misschien gaat hij wat zuiniger zijn door de crisis, maar dat is geen probleem, we hebben ook een ruim aanbod in de lagere prijsklass­e. Wij gaan in elk geval zelf niet bezuinigen, maar juist investeren in onze vernieuwin­gsoperatie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Bongobonne­n krijgen binnenkort een facelift.
FOTO PHOTO NEWS Bongobonne­n krijgen binnenkort een facelift.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium