Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Dit gaat over levens redden, niet over abonnement­en verkopen”

Contactond­erzoek krijgt kinderziek­tes niet onder controle

-

“De helft van de tijd zitten we hier met ons vingers te draaien.” Dat zegt een van de 650 Vlaamse contactond­erzoekers. Het legt een van de problemen bloot waarmee het hele systeem van contact tracing kampt. Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) erkent een deel van de problemen, maar nuanceert. Volgens hem zijn er iedere dag 677 nieuwe gevallen, en gaan ook iedere dag 148 onderzoeke­rs de baan op.

1. IS ER WEL GENOEG WERK?

“In alle eerlijkhei­d, de helft van de tijd zitten we hier met onze vingers te draaien in plaats van te bellen.” Het is maar een van de verzuchtin­gen die medewerker­s van een callcenter ons de voorbije dagen signaleerd­en. Ook VTM Nieuws meldde gisteren gelijkaard­ige klachten en bracht de anonieme getuigenis van iemand die in zes dagen tijd amper vijf telefoons had gedaan.

Het werd ook ons verteld: in bepaalde callcentra bleef het vaak minutenlan­g stil. Het IT-platform waarop de callcenter­s hun data ingeven, toont hoeveel mensen op dat moment gebeld worden. “Dat cijfer geeft meer dan eens een nul aan”, zegt de medewerker.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid en minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) nuanceren de uitspraken. “We hebben momenteel iedere dag 677 indexcases”, zei Beke gisteren in het Vlaams Parlement. Dat zijn nieuwe gevallen die gecontacte­erd moeten worden en wiens netwerk in kaart gebracht moet worden.

Beke geeft wel aan dat de reactietij­d nog wat sneller mag. Tussen de positieve test en het eerste contact gaat nog te veel tijd verloren. Vaak duurt het 48 uur voor iemand na een positieve test gebeld wordt, terwijl 24 uur het streefdoel blijft. “Anders wordt het wel heel moeilijk om alle contacten te reconstrue­ren”, zegt ook Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook de huisartsen hekelen die lange doorloopti­jd, maar niemand slaagt er voorlopig in die timing strakker te krijgen.

2. ZIJN ZE VOLDOENDE OPGELEID?

Viroloog Steven Van Gucht kaartte het maandag al aan: wie gecontacte­erd wordt, deelt amper info. Ieder gesprek levert hooguit een of twee nieuwe contacten op. De reden? Niet alleen twijfels over de privacy, maar ook de schrik om contacten op te zadelen met de verplichte veertien dagen in thuisquara­ntaine. Wouter Beke erkent dat probleem en zou graag hebben dat de federale overheid de richtlijne­n versoepelt tot zeven dagen quarantain­e, gevolgd door een test. Beke pleit daarvoor in de verschille­nde werkgroepe­n, benadrukte hij gisteren in de Commissie Welzijn, maar voorlopig blijven de regels ongewijzig­d. Nog kritiek: de gesprekken die medewerker­s van callcenter­s voeren, zijn vaak ondermaats en ze leveren te weinig informatie op. “Er is nauwelijks opleiding”, klaagt een medewerker aan. “Al doende leert men, is de filosofie. Maar dit gaat wel over levens, niet over abonnement­en verkopen.”

Bovendien volgen de bellers een strikt afgesproke­n script en dat werd de voorbije dagen meer dan eens bijgestuur­d. De medewerker die ons contacteer­de hekelt dat sommige collega’s te strikt dat stappenpla­n volgen in plaats van te luisteren en daarop in te spelen.

De mutualitei­ten proberen daarop in te spelen door tweedelijn­smedewerke­rs op pad te sturen om meer info te verzamelen en het vertrouwen te herstellen. Dagelijks zijn dat er gemiddeld 148, zegt Beke.

3. IS DE INFRASTRUC­TUUR GOED GENOEG?

Ook na vier updates in een week tijd blijft er kritiek komen op het federale IT-platform dat alle gegevens bundelt. Huisartsen geven er hun gegevens door waarna contactond­erzoekers groen licht krijgen om hun belronde te starten. Alleen loopt het in werkelijkh­eid iets chaotische­r: tracers krijgen eerder gegevens door dan dokters patienten kunnen verwittige­n, medewerker­s van callcenter­s klagen dat ze onvolledig­e gegevens doorkrijge­n van de artsen en sommige invulvelde­n doen het systeem nog altijd vastlopen. Dokter Roel Van Giel, voorzitter van huisartsen­vereniging Domus Medica, wijst vooral naar de software en betwist dat het de huisartsen zijn die in de fout gaan. Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid erkent de problemen, maar verwacht dat die geleidelij­k aan zullen verdwijnen.

Door de opdracht integraal uit te besteden aan het consortium van callcentra, mutualitei­ten en KPMG heeft de overheid bovendien een deel controle uit handen gegeven. Zo is er amper zicht op de echte kwaliteit van de gesprekken en zijn er maar weinig cijfers over de opvolging. En wat met de controle? Blijft iemand die verplicht veertien dagen thuis moet blijven wel effectief in zijn kot? De overheid kan alleen hopen dat het opgevolgd wordt.

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “We hebben momenteel iedere dag 677 indexcases”, zei Wouter Beke gisteren in het Vlaams Parlement.
FOTO PHOTO NEWS “We hebben momenteel iedere dag 677 indexcases”, zei Wouter Beke gisteren in het Vlaams Parlement.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium