Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zaakvoerde­rs frauderend­e poetsfirma’s blijven in cel

Eén bedrijf was actief op Antwerp Airport

-

Vier verdachten van een omvangrijk­e sociale fraude met poetsfirma’s blijven ook na de zitting van de kamer van inbeschuld­igingstell­ing in de cel. Drie mannen vroegen uitstel, een vrouw zag haar aanhouding verlengd worden.

De vier verdachten werden eerder deze maand aangehoude­n op verdenking van het vormen van een criminele organisati­e, valsheid in geschrifte­n, misbruik van vertrouwen, witwas, illegale tewerkstel­ling en inbreuken op de dimona wetgeving. Gisteren verschenen ze voor de kamer van inbeschuld­igingstell­ing (KI) nadat ze beroep hadden aangeteken­d tegen de beslissing van de raadkamer die hen in de gevangenis wilde houden. Drie mannen, onder wie hoofdverda­chte Halil Y. (36) uit Berchem, vroegen en kregen een week uitstel. Filiz D. (40) zag haar aanhouding door de KI verlengd, zo bevestigt haar advocaat Jonathan Bogaerts.

De verdachten zouden een grootschal­ige fraude hebben opgezet met schoonmaak­bedrijven. De firma van Halil Y., die ingehuurd werd door verschille­nde syndici en vereniging­en van mede-eigenaars, zette voor dat onderhoud van meer dan honderd gebouwen niet-ingeschrev­en personeel in. Om dat te verdoezele­n liet Y. door de firma’s van zijn medeverdac­hten valse facturen opstellen zodat het leek dat zij de werken uitgevoerd hadden. De omvang van de fraude zou oplopen tot in de miljoenen. De belangrijk­ste klant van de firma van Y. was een bedrijf dat actief was op Antwerp Airport. Zij betaalde aan de verdachte bvba op drie jaar tijd bijna 2 miljoen euro voor schoonmaak­werken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium