Gazet van Antwerpen Stad en Rand

De Roma ‘heropent’ met online interviews over onderwijs

Personeel volkse schouwburg op Turnhoutse­baan kijkt angstig maar hoopvol uit naar de toekomst De Roma Talks.

- DOMINIQUE PIEDFORT www.deroma.be/talks

De Roma is terug. Wel via de online interviewr­eeks Vanaf 25 mei is het thema elke maandag ‘onderwijs in tijden van corona’. Maar wat met de echte herstart? Directeur Danielle Dierckx leeft tussen hoop en vrees.

De agenda van De Roma opent op vrijdag 4 september met een concert van The Golden Glows. Als de curve meezit natuurlijk. En dat is iets wat ook Danielle Dierckx niet kan voorspelle­n. “Ik heb helaas geen glazen bol. Daarom houden we rekening met verschille­nde scenario’s waarbij we niet fatalistis­ch willen zijn. We zijn hoopvol dat vanaf september de huidige kalender niet wijzigt. Wat als we niet kunnen opengaan of slechts aan een lagere capaciteit? Dan moeten we op financieel vlak zien wat er nog kan. Dat zijn we verplicht aan onszelf en zeker aan onze 470 vrijwillig­ers.” De Roma dopt voor 85% de eigen boontjes, de rest komt van stadssubsi­dies. Kortom, met 15% financiële steun spring je in een crisis niet echt ver. “In normale omstandigh­eden is die 15% geen probleem. Maar nu zijn we echt een bedrijf in nood. Worden er geen tickets gekocht? Gaan er geen concerten door? Dan komt er ook niets binnen.

Daarom kijken we niet alleen hoopvol naar de stad. We kijken ook naar de Vlaamse minister van Cultuur. Want we ontvangen geen Vlaamse subsidies, daarom komen we normaal gezien niet in aanmerking voor het corona-noodfonds.”

Naast 470 vrijwillig­ers telt De Roma ook 28 voltijdse jobs. Moet dat personeel straks vrezen voor een ontslag? “Gelukkig kwam er de erkenning van tijdelijke werklooshe­id door overmacht. Zo kunnen we de loonkosten dragen. Voor het personeel betekent dat inleveren, maar onze mensen hebben daarvoor alle begrip. September is natuurlijk cruciaal. Weer opengaan aan een lage capaciteit kost ook veel geld. Kan tijdelijke werklooshe­id dan nog? En hoe zit het dan met de inkomsten? Dat wordt onze achilleshi­el.”

Naast het verhaal van de volksschou­wburg is er ook nog het hoofdstuk Amor. De Roma investeerd­e sterk in het restaurant. Ook daar zijn de deuren al ruim twee maanden toe. “Voor Amor gelden de regels rond de horeca. Het restaurant opende half mei vorig jaar en bestaat dus een jaar. Het is wel een domper om dat nu te moeten vieren.”

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Directeur van De Roma Danielle Dierckx is alvast blij met de erkenning van de tijdelijke werklooshe­id door overmacht.
FOTO WALTER SAENEN Directeur van De Roma Danielle Dierckx is alvast blij met de erkenning van de tijdelijke werklooshe­id door overmacht.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium