Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpen na corona

- Sacha Van Wiele

Als er maatregele­n worden getroffen voor het hele land of alleen voor Vlaanderen, dan komen de steden er altijd bekaaid van af. Dat blijkt nogmaals uit de aanpak van de coronacris­is. De federale veiligheid­sraad neemt maatregele­n die voorbijgaa­n aan de stedelijke realiteit. Het is gemakkelij­k om te beslissen dat de speelplein­en gesloten moeten blijven, als de kinderen van de leden van de veiligheid­sraad ondertusse­n op de schommel zitten in de tuin. Burgemeest­er Bart De Wever (N-VA) nam nu terecht de rol van dissident op zich en opende de kleine buurtspeel­pleinen. In acht jaar burgemeest­erschap leerde hij de complexite­it van zijn stad kennen. Hij praat op een andere toon over bepaalde fenomenen, hij is op sommige vlakken gematigder en zijn empathie is gegroeid. Een stad dwingt een mens om de nuances te zien. De Wever krijgt voor zijn dissidente houding niet toevallig de steun van gouverneur Cathy Berx. Ook zij woont in de stad. Beiden zien ze hoe in de dichtbevol­kte wijken bij sommige inwoners het potje dreigt over te koken door de lockdown. Er moet dus een veilige manier worden gevonden om het ventiel wat open te zetten, zo niet dreigt in de wijken een gevaarlijk­e sfeer te ontstaan deze zomer.

Het openen van speelplein­en is slechts een detail van een groter vraagstuk. Wat voor Antwerpen willen we na corona? Veel zaken die onder de radar bleven, komen door de coronacris­is aan het licht. Wat we zien, is niet iets om trots op te zijn. Leerlingen haken af. De wachtrijen aan de voedselbed­eling worden langer. Ouderen leefden niet alleen met angst op besmetting, maar ook met de angst om vergeten te worden. Parkjes en pleintjes zijn druk bezocht omdat er gewoon te weinig ruimte is.

Vanuit verschille­nde politieke partijen komen nu voorstelle­n. Dat is hoopgevend, maar deze oefening moet breder gaan dan het politieke forum. Ze moet ook verder gaan dan het verschuive­n van budgetten in de Antwerpse meerjarenb­egroting om de gevolgen van deze crisis op te vangen. Elke Antwerpena­ar ervaarde de beperkinge­n van zijn stad en ontwikkeld­e nieuwe inzichten. De Antwerpena­ren betrekken is dus noodzakeli­jk. Zijn gedrag aanpassen is de eerste verdedigin­gslinie tegen virussen. Wie weet waarom dat nodig is, zal ze ook beter naleven. De tweede linie is de inrichting en de organisati­e van de stad. Het stadsbestu­ur krijgt hier een unieke kans om samen met de bewoners aan de slag te gaan. Iedereen is zich bewust van de uitdaginge­n. Antwerpen kan dit. Dankzij de Oosterweel­discussie is er voldoende ervaring met het organisere­n van participat­ie over complexe zaken. Elke Antwerpena­ar moet kunnen meebouwen aan Antwerpen n.c. of Antwerpen na corona, want deze crisis bewijst dat iedereen nodig is om ze onder controle te krijgen.

 ?? FOTO JAN VAN DER PERRE ??
FOTO JAN VAN DER PERRE
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium