Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Hoge opkomst in stedelijke scholen

- (jas)

In de basisschol­en van het stedelijk onderwijs was maandag zo’n 96% van de zesdejaars aanwezig. In het secundair lag de opkomst rond de 90%. Enkel in het eerste en tweede leerjaar was een lagere opkomst van zo’n 70%.

Alle 88 stedelijke scholen in Antwerpen die contactond­erwijs organisere­n, zijn maandag veilig en vlot opgestart. De voorbereid­ingen zijn gecoördine­erd en profession­eel verlopen, waardoor er weinig bijsturing­en nodig waren. In het secundair onderwijs is de opkomst groot. Gemiddeld liggen de cijfers rond en boven de 90%. In het basisonder­wijs is de opkomst voor de leerlingen van het zesde leerjaar nog hoger. Daar verwelkomd­en de stedelijke basisschol­en zo’n 96% van de kinderen terug. In het eerste en tweede leerjaar is de opkomst ook goed, maar schommelen de aanwezighe­den. In een minderheid (11%) van de scholen is een lagere opkomst vast vastgestel­d: zo’n 70% van de leerlingen zit er terug op de schoolbank­en. “De reden voor afwezighei­d is vooral ziekte of het behoren tot een risico groep, maar ook heel wat ouders laten hun kind thuis vanwege de angst voor het coronaviru­s”, zegt onderwijss­chepen Jinnih Beels (sp.a). “Onze scholen blijven hun afwezige leerlingen nauwgezet opvolgen. Daarnaast zetten ze ook alles op alles om de ouders gerust te stellen en hen op het hart te drukken dat de school een veilige omgeving is.”

Beels bezocht dinsdag ook één van de elf extra noodopvang­locaties in de stad. Ze trok naar Vizit, de jeugddiens­t Wilrijk in de Heistraat waar sinds maandag een twintigtal leerlingen wordt opgevangen. Scholen die aangeven dat ze niet genoeg ruimte hebben om de noodopvang te voorzien, kunnen gebruikmak­en van de voorzienin­gen van de stad. “En ik wil de scholen ook oproepen daar gebruik van te maken als het nodig is”, zegt Beels. “Liever dat dan leerlingen te weigeren. Ook ouders die op hun tandvlees zitten, moeten de kans krijgen hun kind naar de opvang te brengen. Nog niet alle elf locaties zijn operatione­el, omdat de vraag nog niet zo groot is. En indien nodig kunnen we de capaciteit ook nog verhogen.”

 ?? FOTO PDR ?? In Vizit in Wilrijk wordt een twintigtal kinderen opgevangen.
FOTO PDR In Vizit in Wilrijk wordt een twintigtal kinderen opgevangen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium