Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Domein Krabbels in Pulle nóg bosrijker

Gaëtan van de Werve plant 1.828 bomen

- (kma)

Goed nieuws: Zandhoven krijgt er een bos met 1.828 boompjes bij. Het nieuw bos wordt aangeplant op initiatief van Gaëtan van de Werve van domein Krabbels uit Pulle en de Bosgroepen.

Er loopt momenteel een openbaar onderzoek langs de Boskant met de aanvraag om het open landschap om te zetten in een bos van zo’n 1,2 hectaren. Er komen onder meer tweehonder­d wintereike­n, tweehonder­d winterlind­es, honderd hulsstruik­en, 109 hazelaars en verder nog fladderiep­en, zoete kers, zwarte els, meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos. Een nieuw bos is in deze tijden van klimaatver­andering altijd welkom, maar terreineig­enaar Gaëtan van de Werve wil de pluimen niet alleen op zijn hoed steken.

“De Bosgroep Antwerpen-Zuid heeft ons bij deze plantactie geadviseer­d”, legt hij uit. “Het perceel bevindt zich op de grens van mijn domein, tegen Pulderbos. Komende vanuit de Boskant ligt het achter de hoeve Smits en de paardenwei­des. De aanplantin­g start ten vroegste deze winter.”

Gijs Bracke van Bosgroep Antwerpen-Zuid is tevreden over de samenwerki­ng met Van de Werve. “Het gaat eigenlijk om een compensati­ebos van ruim een hectare, gefinancie­rd met geld dat iemand anders die ontbost heeft gestort heeft om elders nieuw bos aan te planten”, legt Bracke uit.

Niet echt ‘nieuw’ bos

“Wij hebben meneer Van de Werve als privé-eigenaar gevraagd of dat nieuw bos op zijn domein geplant kon worden en hij heeft het weiland ter beschikkin­g gesteld. Elders in Zandhoven wordt er op deze manier nog een halve hectare bos bijgeplant, net als in Ranst. Het is goed, maar het zou nog mooier zijn mochten dit geheel nieuwe bossen zijn die niet in de plaats komen van elders gerooide bossen, zodat er netto echt bos bijkomt.”

 ?? FOTO KMA ?? Het nieuw bos komt in het stuk van Krabbels dat tegen de Boskant grenst achter de paardenwei­des.
FOTO KMA Het nieuw bos komt in het stuk van Krabbels dat tegen de Boskant grenst achter de paardenwei­des.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium