Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Even wat lokaler

- PATRICK CEULEMANS HANS JACOBS

De tenniswere­ld zit in zwaar weer. Door corona wordt al sinds begin maart niet meer getennist. Tal van toernooior­ganisatore­n trekken aan de alarmbel en vragen om een lokaler getinte editie te mogen organisere­n, waaraan enkel tennissers uit de eigen regio mogen deelnemen. Maar tennisbond ATP wil daar voorlopig niet van weten. In de atletiek klinkt hetzelfde geluid. Daar worden regionale evenemente­n wel aangemoedi­gd.

In coronatijd­en ligt het tennis, een van de meest mondiale sporten, met atleten die leven in hun koffer en een vliegtuig nemen alsof ze even boodschapp­en doen, stil sinds begin maart. Het internatio­nale tennis is tot nader order on hold gezet tot augustus. Topspelers als Rafael Nadal – en hij staat niet alleen – vrezen zelfs dat er dit seizoen niet meer wordt getennist.

Toernooior­ganisatore­n zoeken, net zoals andere sportevene­menten, naar manieren om toch te organisere­n. Zo ook de European Open in Antwerpen, het enige Belgische ATPtoernoo­i. Dat deed een voorstel voor een lokaler getint tennistoer­nooi, met de Belgische toppers en andere Europeanen. Met dat initiatief staat het niet alleen, overal ter wereld vragen organisato­ren om een continenta­al/regionaal/lokaal tennistoer­nooi.

Ilse Van Parys, van de organisati­e van de European Open: “Twee keer per week hebben we een conference

call met alle toernooidi­recteurs. Daar is de vraag gesteld: is het niet mogelijk om via regionale toernooien een Aziatische, Europese of Amerikaans­e tour te organisere­n? De mannentenn­isbond ATP wil daar voorlopig niets van weten.” Er zijn inmiddels wel lokale initiatiev­en uit de grond gestampt, maar geen enkele daarvan is een officieel ATP-toernooi.

Kalender overhoop gegooid

Dat is vervelend. Met een droomwinna­ar als gewezen nummer één van de wereld Andy Murray vorig jaar, die in Antwerpen zijn eerste ATP-toernooi sinds zijn blessureco­meback won, begon de European Open steeds meer zijn plaats op te eisen op de tenniskale­nder en vond het publiek steeds meer de weg naar de

Antwerpse Lotto Arena. Bijkomend probleem: net nu haakte BNP Paribas, een belangrijk­e sponsor, af, net zoals het dat bij voetbalclu­b Anderlecht deed.

De tenniskale­nder is door corona overhoop gegooid, op dit ogenblik is de European Open in oktober gepland, zoals normaal was voorzien. Half juni hoopt de organisati­e duidelijkh­eid te hebben of het toernooi kan plaatsvind­en. Voor een pandemie heeft de European Open geen verzekerin­g. Wat in het worstcases­cenario, als het toernooi dit jaar toch niet doorgaat? Van Parys: “Dan maken we een doorstart naar 2021.”

Memorial voor Europeanen

In de atletiek, ook een mondiale sport, worden internatio­nale evenemente­n die noodgedwon­gen op een meer lokale leest worden geschoeid, wel aangemoedi­gd. Binnenkort vindt een eerste van zes meetings plaats in Tsjechië, met maximaal vijftig man publiek en enkel lokale toppers. Maar zelfs de meest prestigieu­ze meetings ter wereld zijn zich aan het heroriënte­ren. De Diamond League van Oslo, een klassieker, presenteer­t begin juni de Impossible Games, met Scandinavi­sche atleten, onder wie heel wat wereldtopp­ers. Ook de Memorial Van Damme, een van ‘s werelds meest prestigieu­ze meetings, die begin september is geprogramm­eerd, werkt aan een lokaler scenario als het nodig zou zijn. Meetingdir­ecteur Cédric Van Branteghem: “We willen de Memorial laten doorgaan, desnoods met beperkt publiek, desnoods met enkel Europese atleten afkomstig uit landen die in ongeveer dezelfde coronaflow als België zitten.”

“Is het niet mogelijk om via regionale toernooien een Aziatische, Europese of Amerikaans­e tour te organisere­n? De ATP wil daar voorlopig niets van weten.” Ilse Van Parys European Open Antwerpen

 ?? FOTO BELGA ?? Vorig jaar kreeg de European Open in Antwerpen nog een droomwinna­ar met Andy Murray.
FOTO BELGA Vorig jaar kreeg de European Open in Antwerpen nog een droomwinna­ar met Andy Murray.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium