Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Ik werd niet altijd beloond voor mijn harde werk”

Janice Cayman behaalt titel met Lyon, maar kijkt veelal vanop de bank toe

- DENNIS ROSIERS

Er zijn nog zekerheden in het leven. Zo werd Olympique Lyon Frans landskampi­oen in het vrouwenvoe­tbal. Voor het veertiende seizoen op een rij al! Red Flame Janice Cayman mocht delen in de feestvreug­de, al is dat in de huidige coronatijd­en uiteraard erg relatief.

De 31-jarige Brasschaat­se maakte vorig seizoen de overstap van Montpellie­r naar Olympique Lyon, het sterkste vrouwentea­m ter wereld. Lyon werd vorige week door de Franse voetbalbon­d uitgeroepe­n tot landskampi­oen. Bij het stopzetten van de competitie hadden Cayman en co., met nog zes wedstrijde­n te spelen, drie punten voorsprong op Paris Saint-Germain.

“We vernamen begin vorige week via Zoom dat de kans groot was dat we de landstitel op onze naam zouden krijgen”, vertelt Cayman. “Enkele dagen later werd dit bericht ook officieel bevestigd. Bij PSG kon men niet mee die beslissing leven, maar bij de mannen is de leider (PSG,

nvdr.) ook uitgeroepe­n tot kampioen, waarom zou dat bij ons dan anders moeten zijn?”

Een titelvieri­ng gaat normaal gepaard met een groot feest, maar nu liggen de kaarten anders. “Het was best een vreemd gevoel. Er was geen euforie, we hadden eerder iets van: ‘Ah, oké’. Ik hoop dat we alsnog met de meisjes kunnen vieren als we weer samen mogen komen.”

Voor Cayman werd het een lastig seizoen. Door de moordende concurrent­ie bij de Franse topclub mocht ze maar sporadisch opdraven. “Ik wist dat het niet eenvoudig zou worden en het is als bankzitter niet altijd gemakkelij­k geweest. Ik werk altijd heel hard en ik had soms het gevoel dat ik daar niet voor werd beloond.”

“Voor alle duidelijkh­eid: ik heb zeker geen spijt van deze stap. Ik voel me erg goed bij Lyon. Ik heb nog een contract voor één seizoen en hoewel je nooit nooit kan zeggen in het voetbal, wil ik er zeker nog eens vol voor gaan om er hier alles uit te halen. Er zijn enkele speelsters einde contract, het is afwachten wie al dan niet zal vertrekken.”

Cayman zit al wekenlang in lockdown in Frankrijk, maar van verveling is er geen sprake. “Ik ben dagelijks bijna drie uur zoet met het individuee­l programma van de club dat ik moet afwerken. Daarnaast volg ik samen met enkele Red Flames een trainerscu­rsus. Hopelijk kunnen we met de Flames binnenkort weer samenkomen om te trainen, want het heeft nu toch lang genoeg geduurd. Via Zoom hebben we wel contact met elkaar, maar dat is niet hetzelfde”, besluit de voormalige Gouden Schoen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Janice Cayman als Red Flame aan het werk tegen Litouwen. Hopelijk kunnen we met de Flames binnenkort weer samenkomen om te trainen, want het heeft nu toch lang genoeg geduurd”, zegt Cayman.
FOTO PHOTO NEWS Janice Cayman als Red Flame aan het werk tegen Litouwen. Hopelijk kunnen we met de Flames binnenkort weer samenkomen om te trainen, want het heeft nu toch lang genoeg geduurd”, zegt Cayman.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium