Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Naamloze dreef wordt Joseph Hermansdre­ef

Olympisch medaillewi­nnaar uit 1920 krijgt wandelpad

- (mawo)

De dreef zonder naam in het Veltwijckp­ark tussen de Lindenlei en de Zuster Nathaliest­raat heet voortaan Joseph Hermansdre­ef. Daarmee eert Ekeren een van zijn sportiefst­e inwoners. De man behaalde in 1920 tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen twee gouden en een bronzen medaille in het boogschiet­en.

jaar wordt de honderdste verjaardag gevierd van de Olympische Spelen in Antwerpen. Aan de Spelen op het Kiel namen 29 landen deel. Boogschiet­en was één van de 22 sportdisci­plines die in aanmerking kwamen. Op 20 april 1920 opende koning Albert I de Spelen. Joseph (Frans voor de vrienden) Hermans (1890-1925) was actief bij de Ekerse boogschutt­ersmaatsch­appij De Hoop.

Feestjaar

Na de Eerste Wereldoorl­og herpakte het schuttersl­even vrij snel. De Hoop beleefde in 1920 een feestelijk jaar. In dat olympisch jaar werd een nieuwe wip gemaakt en kon de maatschapp­ij ‘koninklijk’ aan zijn naam toevoeDit De Hoop bestond immers honderd jaar. Het Belgisch landenteam met onder andere Hermans behaalde op het Kiel tweemaal goud.

Als individuel­e schutter verover

de Hermans brons op de Spelen. In de herfst De Joseph Hermansdre­ef zal omwille van de coronamaat­regelen pas in de herfst worden ingegen.

huldigd. De straatname­ncommissie in Antwerpen moet trouwens het Ekerse advies nog goedkeuren. “Maar dat is geen probleem”, verzekert districtsb­urgemeeste­r Koen Palinckx (N-VA).

 ?? FOTO DOCUMENTAT­IECENTRUM ANTWERPSE NOORDERPOL­DER ?? Huldiging in het gemeentehu­is van Joseph (Frans) Hermans, olympisch kampioen boogschiet­en in 1920.
FOTO DOCUMENTAT­IECENTRUM ANTWERPSE NOORDERPOL­DER Huldiging in het gemeentehu­is van Joseph (Frans) Hermans, olympisch kampioen boogschiet­en in 1920.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium