Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Flitspaal in het vizier? Even van nummerplaa­t wisselen

Politie neemt Mercedes met ‘draaiende platen’ in beslag

-

De Antwerpse politie heeft een auto in beslag genomen die uitgerust was met een mechanisme om de nummerplaa­t automatisc­h te veranderen. Met een afstandsbe­diening kon de bestuurder de nummerplaa­t laten draaien naar een andere, valse plaat.

Op sociale media circuleerd­e afgelopen weekend een opvallend filmpje, gemaakt op de snelwegpar­king langs de E313 in Ranst. Op het fragment van enkele seconden is te zien hoe iemand met een afstandsbe­diening de nummerplaa­t van een Mercedes A160 laat kantelen. Het mechanisme zorgt ervoor dat een andere plaat achteraan de wagen verschijnt. Handig om flitspalen en andere controles te omzeilen, maar vooral ook strafbaar.

“Het filmpje is ons onder ogen gekomen”, bevestigt Willem Migom, woordvoerd­er van de politiezon­e Antwerpen. De twee nummerplat­en werden nagetrokke­n, en een van de twee bleek gelinkt te zijn aan een adres in de Wilrijkse Valaarwijk. De patrouille­s van de Antwerpse politie kregen de opdracht in die omgeving uit te kijken naar de verdachte wagen.

“Een ploeg van onze mobiele eenheid heeft de geparkeerd­e wagen daar opgemerkt en is overgegaan tot een controle”, aldus Migom. Tijdens die controle bleek ook dat de wagen geseind stond in een onderzoek van de politiezon­e Gent. De politie sommeerde de bestuurder van de Mercedes om ter plaatse te komen. Hij bevestigde het bestaan van het draaimecha­nisme en toonde dat aan de politie.

De tweede nummerplaa­t die op de wagen bevestigd was, stond op naam van een wellicht nietsvermo­edende bewoner van Bredene. Het ging om een vervalste reproducti­eplaat. In de auto werden nog twee vervalste kentekenpl­aten aangetroff­en. “In opdracht van het parket zijn de auto en de nummerplat­en in beslag genomen”, zegt Migom.

De bestuurder van het voertuig zal verhoord worden, zowel over het ingenieuze systeem met de valse nummerplat­en als voor het Gents onderzoek.

 ?? FOTO'S RR ?? Een filmpje op sociale media zette de politie op het spoor van een Mercedes A160 met draaiende nummerplat­en achteraan.
FOTO'S RR Een filmpje op sociale media zette de politie op het spoor van een Mercedes A160 met draaiende nummerplat­en achteraan.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium