Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Een betogende president in een zieltogend land

Aantal besmetting­en stijgt snel, maar Bolsonaro wil af van lockdown

- PETER MIJLEMANS

Brazilië raast in sneltreinv­aart de tabellen van de coronabesm­ettingen op. Dinsdag stond het land na de VS en Rusland op de derde plaats, met meer dan 250.000 besmetting­en. Volgens wetenschap­pers ligt het werkelijke cijfer mogelijk vijftien keer hoger. Maar terwijl de ziekenhuiz­en het kritieke punt naderen, betoogt de extreemrec­htse president Bolsonaro mee om de lockdownma­atregelen af te schaffen.

“Met mijn geschieden­is als atleet heb ik niets te vrezen”, aldus president Bolsonaro. “Ik zou niks voelen, net zoals velen. Ik zou hooguit een beetje grieperig zijn.” Het is maar een van de vele uitspraken waarmee de president de Braziliane­n aanzet de lockdowns naast zich neer te leggen. Het is oké om buiten te gaan, zegt hij, terwijl de lokale overheden van de staten uitgaansve­rboden hebben afgekondig­d. Bolsonaro beperkt zich niet tot uitspraken: hij duikt af en toe ook op bij betogingen tegen de lockdownma­atregelen. Daarbij laat hij zich gretig fotografer­en met kinderen op de arm, ingaand tegen alle adviezen rond social distancing.

Zelfs in de meest besmette gebieden leiden die tegenstrij­dige boodschapp­en tot verwarring en de acties van de president tot burgerlijk­e ongehoorza­amheid. In São Paulo, een stad met iets meer inwoners dan heel België, lapt meer dan de helft van de inwoners de regels aan hun laars. Ondertusse­n staat het dodental er officieel op meer dan 4.800. De beelden van massagrave­n die opduiken, doen vermoeden dat dat cijfer een forse onderschat­ting is. 90% van de ziekenhuis­bedden ligt vol. In minder dan twee weken zal de zorgsector het begeven, zo waarschuwt de burgemeest­er.

In Manaus, de hoofdstad van Amazonas, is het al zover. En in sommige ziekenhuiz­en in Rio de Janeiro is meer dan de helft van de zorgverlen­ers besmet en zijn er al meerdere gestorven.

Nu ook favelas getroffen

Het virus heeft zich intussen verspreid over alle staten. Officieel bedraagt het aantal besmetting­en 257.000, net iets minder dan Rusland, met 300.000, en nog ver achter de VS, met bijna 1,5 miljoen gevallen. Eind vorige maand waren dat er niet eens 90.000, en de curve gaat steil omhoog. Volgens Braziliaan­se wetenschap­pers ligt het echte cijfer vanwege de weinige tests die in het land gebeuren mogelijk vijftien keer hoger.

Het virus kwam het land binnen via rijke toeristen. Opvallend was de hoge besmetting­sgraad in de exclusieve countryclu­bs rond grote steden zoals Rio. Daar werken heel wat kwetsbare armen uit de favelas, de krottenwij­ken. Sinds enkele weken raast Covid-19 ook door die arme wijken, waar 20% van de bijna 7 miljoen inwoners van Rio woont. De regering kijkt amper naar hen om.

Bolsonaro bestrijdt de lockdown met alle middelen, omdat het sluiten van scholen en bedrijven volgens hem een tactiek van de verbrande aarde is. Zijn houding zorgt binnen de Braziliaan­se regering geregeld voor hoogspanni­ng. De voorbije weken ontsloeg hij zijn minister van Volksgezon­dheid omdat die hem tegensprak. Diens opvolger hield vorig weekend de eer aan zichzelf.

De toestand in Brazilië wordt ook in het buitenland op de voet gevolgd. Als de infrastruc­tuur van het land plat valt, dan kan dat zware gevolgen hebben voor de bevoorradi­ng elders in de wereld. Brazilië is de grootste exporteur en producent wereldwijd van suiker, koffie, sinaasappe­lsap, kippen, rundvlees en de derde grootste wat graan betreft.

Voor China is het land de belangrijk­ste bron van sojabonen en rundvlees. De Chinese autoriteit­en hebben dit weekend alle bedrijven in de landbouwse­ctor de opdracht gegeven hun productie fors te verhogen, nu ze vrezen dat de havens in Brazilië zullen uitvallen.

 ?? FOTO AFP ?? Op dit kerkhof in Manaus is het zo druk dat er een nieuwe sectie werd geopend voor de coronadode­n.
FOTO AFP Op dit kerkhof in Manaus is het zo druk dat er een nieuwe sectie werd geopend voor de coronadode­n.
 ?? FOTO EPA-EFE ?? Social distancing? Daar doet president Bolsonaro niet aan mee.
FOTO EPA-EFE Social distancing? Daar doet president Bolsonaro niet aan mee.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium