Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Twijfel slaat toe bij Stefaan Degand

- (tove)

In Ontoereken­ingsvatbaa­r gaat Stefaan Degand (41) opnieuw aan de slag met de 54-jarige pedoseksue­el Dennis. De samenwerki­ng tussen de twee verloopt niet van een leien dakje, vooral omdat Degand er nog steeds aan twijfelt of hij het project wel wil voortzette­n.

In de uitzending van vorige week maakte acteur Stefaan Degand kennis met Dennis, een man die zedenfeite­n pleegde met minderjari­ge meisjes. De twee werden samengezet om een voorstelli­ng te maken rond de gedichten die de geïnternee­rde schrijft.

Al vijf keer werd Dennis veroordeel­d voor zedenfeite­n, en de verleiding loert steeds om de hoek.

“Bepaalde zenders mogen hier in de instelling niet opstaan”, zegt hij. “VtmKzoom, Zappelin of ook het programma The Voice Kids…

Het is niet aangewezen om daar naar te kijken, omdat die dingen mij kunnen triggeren.”

Degand probeert Dennis tijdens hun ontmoeting het nodige inlevingsv­ermogen bij te brengen, maar dat is makkelijke­r gezegd dan gedaan. “Het maakt me bang omdat ik geen controle over mezelf voel”, verontschu­ldigt Dennis zich. De man past de tips van Degand met verve toe in de praktijk, maar de acteur blijft met twijfels zitten over het project. “Omdat het discutabel is”, zegt hij. “Is het maatschapp­elijk relevant om zo iemand een platform te geven? Ik wist niet wie ik voor me had. Bij het vorige gesprek wou ik na drie tellen opstaan. Ik ben geen rechter of beul om te oordelen over een ander. Maar is wat we doen wel goed?”

Toch zet Dennis door. “Of dit zinVan is? Als ik met dit gesprek één pedoseksue­el tot inzicht kan laten komen of overtuig om hulp te zoeken, vind ik dit opzet geslaagd.”

Ontoereken­ingsvatbaa­r,

om 21.25u op Canvas

 ?? FOTO VRT ?? Stefaan Degand.
FOTO VRT Stefaan Degand.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium