Gazet van Antwerpen Stad en Rand

UAntwerpen zoekt 100 gezinnen met coronapati­ënt

Microbiolo­og Herman Goossens en team onderzoeke­n verspreidi­ng Covid-19 binnen gezin

- MAAIKE FLOOR

Microbiolo­og Herman Goossens en collega-onderzoeke­rs zijn dringend op zoek naar honderd Antwerpse huishouden­s waarvan een van de gezinslede­n recent met het coronaviru­s besmet is geraakt. Met eenvoudige testjes en vragenlijs­ten wordt bekeken hoe de overdracht tussen gezinslede­n verloopt. “Dit onderzoek is heel belangrijk om bij een tweede piek doelgerich­t actie te kunnen ondernemen”, zegt Herman Goossens.

Voorlopig is er nog weinig bekend over hoe het virus binnen een huishouden wordt doorgegeve­n. “Studies uit Taiwan, Singapore en Zuid-Korea suggereren dat besmetting via een gezinslid een belangrijk­e rol speelt in de epidemie. Dat zou ook kunnen verklaren waarom het aantal besmetting­en ondanks een lockdown niet spectacula­ir daalt”, vertelt microbiolo­og Herman Goossens van de UAntwerpen. “In China werden strenge maatregele­n genomen om verspreidi­ng binnen gezinnen te voorkomen. We moeten onderzoeke­n of deze maatregele­n bij een volgende piek ook nuttig zouden kunnen zijn voor Belgische gezinnen. Nu hebben we geen informatie over hoe de gezinnen omgaan met een besmet gezinslid.”

In De Zevende Dag op Eén ging

Herman Goossens onlangs nog met minister Maggie De Block in de clinch over het nut van de isolatie van zieke gezinslede­n. De Block vond het onzin om koppels die al dertig jaar samen zijn ineens apart te laten slapen. Herman Goossens bepleitte dat net wel. “Door deze studie hopen we meer te weten te komen over de manier waarop gezinnen ermee omgaan als er een besmetting is en welk effect dat heeft”, legt Herman Goossens uit. “We gaan bijvoorbee­ld na of een besmette persoon apart slaapt, apart eet, een masker draagt en een badkamer deelt om zo te bestuderen of dat effect heeft op het besmetten van de andere huisgenote­n.”

“Ondertusse­n weten we uit onderzoek dat wellicht meer dan 50% van de besmetting­en gebeurt door patiënten zonder symptomen, die evenveel virusdeelt­jes uitscheide­n als mensen die wel symptomen hebben. Nu weten we dat kinderen besmet worden door volwassene­n en we gaan ervan uit dat het omgekeerde zeer zelden voorkomt. Ook dat gaan we onderzoeke­n in deze studie. Dat is cruciale informatie voor de richtlijne­n die de scholen worden opgelegd.”

Europees

De studie maakt deel uit van een Europees onderzoeks­project waaraan ook het Nederlands­e Utrecht, Padua in Italië en Basel in Zwitserlan­d deelnemen. “We vragen een gezinslid om via een app voor alle gezinslede­n een soort dagboek in te vullen over de symptomen”, vertelt Sam Van Goethem, onderzoeke­r en arts in het UZA. “Ook andere gezinslede­n die op een bepaald moment symptomen vertonen, worden getest. In het begin van de deelname

Herman Goossens

UAntwerpen

“We gaan bijvoorbee­ld na of een besmette persoon apart slaapt, apart eet, een masker draagt en een badkamer deelt om zo te bestuderen of dat effect heeft op het besmetten van de andere huisgenote­n.”

en na zes weken worden alle gezinslede­n getest op de aanwezighe­id van antilicham­en in het bloed.”

De staalnames (keel- en neuswisser en vingerprik voor een druppeltje bloed) gebeuren door de gezinslede­n zelf. “We hebben daar instructie­filmpjes voor gemaakt en het zijn eenvoudige wissers die alleen boven in de mond en vooraan in de neus gebruikt moeten worden. Het materiaal wordt rondgebrac­ht en opgehaald door medewerker­s van ons.”

In de triagecent­ra en op de spoedafdel­ingen komen brochures te liggen om mensen te informeren over de studie. Er is geen vergoeding voor deelname, maar aan het eind van de studie krijgen alle gezinslede­n wel verslag van hun resultaten. Niet alleen gezinnen komen in aanmerking, maar ook koppels of andere huisgenote­n die onder één dak wonen. Herman Goossens: “De epidemie is in kracht afgenomen, dus minder mensen raken besmet. Daarom is het extra belangrijk om de mensen die wel besmet raken aan deze studie te laten deelnemen. Zo kunnen we ons beter voorbereid­en op een tweede golf.”

Wie onlangs besmet is en wil deelnemen aan de studie stuurt een mail naar coronathui­s@uantwerpen.be

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? Microbiolo­og Herman Goossens en Sam Van Goethem, onderzoeke­r en arts in het UZA.
FOTO DIRK KERSTENS Microbiolo­og Herman Goossens en Sam Van Goethem, onderzoeke­r en arts in het UZA.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium