Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Antwerpse Leien niet langer geknipt

Tunnels onder Operaplein na 3 jaar werken weer open voor automobili­sten

- PATRICK VAN DE PERRE

Na drie jaar werken en een aantal vertraging­en zijn vanaf vandaag de autotunnel­s onder het Operaplein in Antwerpen weer open voor het verkeer. Dat betekent dat de knip in de Leien verleden tijd is en dat het noorden en het zuiden van de stad opnieuw met elkaar verbonden zijn. Antwerps schepen van Mobiliteit Koen Kennis (N-VA) noemt de opening “bijna historisch”. Ook de handelaars op de heraangele­gde Frankrijkl­ei reageren tevreden.

De knip in de Antwerpse Leien is opgeheven. Dat betekent dat automobili­sten vanaf vandaag de nieuwe tunnels onder het Operaplein in beide richtingen kunnen gebruiken. Op de opening van de parkeergar­age en fietsensta­llingen onder en naast het nieuwe plein is het nog wachten tot september.

Exact drie jaar geleden werd gestart met de bouw van het Operaplein en het afwerken van de in de jaren zeventig gebouwde tunnels. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Er zijn ook een aantal vertraging­en geweest. Maar nu is het zover. Dat de knip is opgeheven is bijna een historisch moment”, zegt Koen Kennis, Antwerps schepen voor Mobiliteit.

De autotunnel­s zorgen opnieuw voor een verbinding tussen het zuidelijke en het noordelijk­e deel van de Leien. “Het is niet de bedoeling dat mensen van het noorden naar het zuiden van de stad en omgekeerd rijden via de Leien.

Daarvoor hebben we de Ring en de Singel. Maar voor mensen die in het centrum van de stad moeten zijn neemt de bereikbaar­heid opnieuw toe”, legt Koen Kennis uit.

Noorderlij­n bijna klaar

De schepen verwacht dat het sluipverke­er, langs onder meer de Quellinstr­aat, zal afnemen door de opening van de autotunnel­s. “Het wordt een stuk makkelijke­r om in de omgeving van het Operaplein en de De Keyserlei te komen. In de loop van september zal onder het plein ook geparkeerd kunnen worden. De verwachtin­g is dat veel dagjesmens­en gebruik zullen maken van de parkeergar­age.”

In die parkeergar­age zal plaats zijn voor 340 auto’s. In de aanpalende ondergrond­se fietsensta­lling, die eveneens in het najaar opent, kunnen 310 fietsen gestald worden. Met de opening van de tunnels is het grootste deel van de Noorderlij­n afgewerkt. Alleen op en in de omgeving van de Kipdorpbru­g en de Franklin Rooseveltp­laats wordt nog gewerkt.”

De autotunnel­s zijn elk 550 meter lang, inclusief de rijstrook naar de tunnelmond. Een tijdje geleden kregen ze de namen Jeanne en Jos Brabants. Het gaat telkens om één rijstrook met een in- en afrit naar de ondergrond­se parkeergar­age. En voor wie zich niet wil vergissen: de Jeanne Brabantstu­nnel gaat van het noorden naar het zuiden. Voor de tegenoverg­estelde richting moeten de automobili­sten bij Jos zijn.

www.noorderlij­n.be.

Koen Kennis

Schepen voor Mobiliteit (N-VA)

“Het heeft bloed, zweet en tranen gekost. Dit is bijna een historisch moment.”

 ?? FOTO DIRK KERSTENS ??
FOTO DIRK KERSTENS
 ?? FOTO DIRK KERSTENS ?? De autotunnel­s onder het Operaplein zijn open voor het verkeer.
FOTO DIRK KERSTENS De autotunnel­s onder het Operaplein zijn open voor het verkeer.
 ?? FOTO PATRICK DE ROO ??
FOTO PATRICK DE ROO

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium