Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Geef Mbokani toch die twee extra jaren! Waar ga je nog een betere vinden?”

Oud-spitsen hopen dat clubbestuu­r Gouden Stier koste wat het kost aan boord wil houden

- DIEDERIK GEYPEN, DAVID VAN DEN BROECK

“‘t Is gebeurd”,

zou supporter Erik Van

Looy zeggen. Royal Antwerp FC is een topschutte­r in de Belgische hoogste klasse rijker. 32 jaar na Severeyns kroont nu ook Mbokani zich tot Gouden Stier. De oudste topschutte­r ooit is straks wel einde contract op de Bosuil. De 34-jarige spits wil voor twee jaar bijtekenen, Antwerp houdt het liever op één jaar. “Super dat hij dit op zijn leeftijd nog kan”, zeggen Antwerp Legends Cisse Severeyns en Patrick Goots. “Deze titel gaat zeker meespelen in de contractbe­sprekingen.”

De Pro League riep Mbokani gisteren officieel uit tot Gouden Stier van het seizoen 2019-2020. Het speerpunt van de Great Old liet in een titanenstr­ijd AA Gent-aanvaller Jonathan David achter zich. Beide spitsen scoorden achttien keer in 28 duels, maar bij een gelijke stand geven de doelpunten op verplaatsi­ng de doorslag. Mbokani trof in uitwedstri­jden zes keer raak, David vijf keer. En zo heeft Cisse Severeyns, die 32 jaar geleden ’s lands beste schutter werd als speler van Antwerp, een waardige opvolger.

“Voor Antwerp is dit geweldig”, zegt Severeyns. “Dit bewijst dat de club weer op de kaart staat. Voor mezelf vind ik het wel een beetje jammer dat ik niet langer de laatste ben. Ik vond het net leuk dat men er steevast aan refereerde. Nu blijft alleen mijn doelpunt van Wembley 93 over.”

(lacht)

Severeyns werd in 1988 op zijn 21ste de jongste naoorlogse topschutte­r, een record dat standhield tot de zestienjar­ige Romelu Lukaku hem in 2010 van de troon stootte. “Ik gunde Lukaku die eerste plaats van harte. En dat is nu met Mbokani niet anders. Zijn talent staat buiten kijf.”

Belangrijk­ste wapen

Ook onze huisanalis­t Patrick Goots (54), goed voor 68 doelpunten in vijf seizoenen bij Antwerp, heeft niets dan lof voor de nieuwe Gouden Stier.

“David speelde een sleutelrol bij AA

Gent, dat kan je niet ontkennen. Maar Mbokani was het allerbelan­grijkste wapen van Antwerp. Zijn neus voor goals, de manier waarop hij een bal bijhoudt en vervolgens zijn ploegmaats laat aansluiten… Ik vind het super dat hij op die leeftijd deze trofee nog bemachtigt. Dit zal ongetwijfe­ld zijn ego strelen.”

Mbokani moest in 2013 Carlos Bacca (Club Brugge) voor zich dulden. Hetzelfde scenario herhaalde zich in 2009 met Jaime Ruiz, die toen voor Westerlo speelde. Maar derde keer goede keer, dus. Mbokani werd gisteren met zijn 34 jaar, 5 maanden, 3 weken en 6 dagen de oudste topschutte­r ooit. De Gouden Schoen van 2012 volgt Hamdi Harbaoui op. De Tunesiër liet vorig seizoen - eveneens op zijn 34ste - 25 keer de netten trillen voor Zulte Waregem, maar hij was toen wel een tweetal maanden jonger dan Mbokani.

Ook zeven assists

Laszlo Bölöni wist Mbokani op de juiste manier te benaderen: doorheen de week af en toe een snipperdag, maar in het weekend wel aan het kanon. “Dat was het bijzondere aan Bölöni”, aldus Severeyns. “Hoewel die hamerde op discipline en zware trainingen tijdens de voorbereid­ing, ging hij met Mbokani op een aparte manier om. Wie op zijn 34ste zijn strepen heeft verdiend, mag van mij de kat al eens uit de boom kijken. Al blijf ik ervan overtuigd dat hij met meer werkkracht het wél had kunnen maken in het buitenland. Om er in België bovenuit te steken, volstaat zijn huidig trainingsr­itme. Vergeet niet dat hij ook een pak assists achter zijn naam heeft staan.”

Zeven, om precies te zijn. Mbokani strooide met assists, maar hij kreeg er ook van zijn ploegmaats. Buta (2 stuks), Refaelov (2), Haroun, Hairemans, Coopman, Benson en Rodrigues hielpen hem een handje. Verder scoorde hij vier keer zonder assist en vijfmaal vanop de stip.

Supersub

De eerste drie speeldagen van het volgende seizoen mag Mbokani als uittredend topschutte­r met de Gouden Stier op de rug aantreden, al is de vraag of hij dan nog steeds voor Antwerp uitkomt? “Mirallas is weg, dus wat nu met Gano en Lamkel Zé? Je moet ergens wel je scorend vermogen behouden”, zegt Goots. “Deze topschutte­rstitel zal meespelen in de contractbe­sprekingen. Mocht ik Gheysens en D’Onofrio zijn, dan zou ik Mbokani, de enige échte afwerker, koste wat het kost aan boord houden. Zelfs als hij een contract van twee jaar wil. Ik denk dat hij zeker nog tot 2022 meekan. Ook al zal het in dat laatste jaar wat afkalven, als supersub en belangrijk­e pion in de kleedkamer behoudt hij zijn waarde.”

Severeyns treedt onze huisanalis­t bij: “Waar ga je een betere centrumspi­ts vinden? Belangrijk­er wordt een waardig alternatie­f in huis halen. Een speler op wie je kan terugvalle­n als het toch eens wat minder draait. Een goeie stand-in loopt momenteel niet rond op de Bosuil.”

Ondertusse­n zoekt Antwerp ook volop naar een opvolger voor Bölöni. Zal de uiteindeli­jke keuze de toekomstpl­annen van Mbokani beïnvloede­n? “Ik denk dat hij ergens wel schrik heeft dat hij misschien niet dezelfde privileges zal krijgen als onder het vorige regime”, besluit Goots. “Ik ben ook benieuwd in welke vorm Mbokani uit de coronabrea­k zal komen. Wie de nieuwe coach ook wordt: je kan van Mbokani niet verlangen dat hij zich nog gaat afbeulen als een jong veulen van zeventien.”

“Jammer dat ik nu niet langer de laatste topschutte­r van Antwerp ben. Maar ik gun het Mbokani van harte.” Cisse Severeyns Topschutte­r in 1988

“Ik denk dat Mbokani schrik heeft dat hij in de toekomst misschien niet dezelfde privileges zal krijgen als onder Bölöni.” Patrick Goots 68 goals voor Antwerp

 ??  ??
 ?? FOTO'S BELGA, JAN VAN DER PERRE, RR ??
FOTO'S BELGA, JAN VAN DER PERRE, RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium