Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Nog een grote ronde winnen? Schrijf hem toch maar niet af ”

Ook Eddy Merckx dicht viervoudig­e Tourwinnaa­r nog kans toe

- HUGO COOREVITS

35 jaar wordt Chris Froome vandaag. Dat viert hij met zijn Michelle en twee kinderen in Monaco, maar het allermoois­te verjaardag­scadeau dat de Brit zichzelf wenst, is een vijfde Tourzege. Maar kan dit wel nog met zijn brokkenpar­cours van vorig jaar en zijn relatief hoge leeftijd? “Geen probleem”, zeggen kinesist Lieven Maesschalc­k, inspanning­sfysioloog Peter Hespel en vijfvoudig­e Tourwinnaa­r Eddy Merckx in koor. “Al moet hij wel voorbij Bernal. En dat is een ander paar mouwen.”

FITHEID

GEEN PROBLEEM

Over de fracturen van vorig jaar zijn zowel topkinesis­t Lieven Maesschalc­k als inspanning­sfysioloog Peter Hespel het roerend eens. “Ik zie niet in waarom hij niet opnieuw vol over zijn kracht zou kunnen beschikken. Ik neem aan dat de open dijbeenbre­uk goed is behandeld”, zegt Maesschalc­k, die onder anderen Wout van Aert na zijn zware Tourblessu­re begeleidde.

“Was hij een tennisser, speerwerpe­r, of sprinter, dan maakte ik voorbehoud”, legt Peter Hespel, professor in de bewegings- en revalidati­ewetenscha­ppen, uit. “In deze sporten heb je bruuske bewegingen waarbij je gemakkelij­k in kwetsuren kunt hervallen. Wielrennen is voor de gewrichten en pezen een brave, zachte, contactloz­e sport.”

Al duurde het wel 255 dagen vooraleer Froome zijn comeback maakte in de afgebroken UAE Tour. “Ik ga ervan uit dat die tijd nodig was om goed te revalidere­n. Dat is geen probleem. Froome is het gewoon om naar een doel toe te werken. De lange periode was ook nodig om te herbronnen, want mentaal was er de voorbije twee jaar ook veel gebeurd: eerst moest hij opzij voor Thomas en daarna moest hij toezien hoe Bernal bij Ineos de macht greep.”

Hespel vindt het geen handicap dat Froome alweer afgeremd werd door het coronaviru­s. “Deze algemene stop is voor hem zelfs een onmiskenba­ar voordeel. Hij traint al heel zijn leven alleen en gericht. Dat geeft in deze coronatijd­en een meerwaarde. Niet iedereen kan dat. Sommigen rijden nu dik tegen hun goesting rond.”

LEEFTIJD

GEEN PROBLEEM

Als kandidaat-Tourwinnaa­r is Froome op zijn 35ste een oudje. Bij eindwinst wordt hij de op twee

na oudste ooit in een grote ronde. “Leeftijd is niet belangrijk”, zegt Eddy Merckx. “Kijk naar Joop Zoetemelk. Hij was bijna 34 toen hij de Tour won en 38 toen hij wereldkamp­ioen werd. Veel belangrijk­er is hoeveel koersen je op de teller hebt. Aangezien Froome laat met de sport begon, zal dat niet extreem veel zijn. Hij is niet versleten, hé.”

Ook Hespel vindt zijn leeftijd geen barrière: “Je explosivit­eit neemt dan wat af, maar bij een ronderenne­r telt vooral de uithouding en de recuperati­e. Sla er maar eens de erelijst van de Iron Man op na. Je zult versteld staan hoeveel 35-plussers die telt. Het echte probleem is dat veel sporters als aspirant begonnen en dat ze op Froomes leeftijd al twintig jaar bezig zijn, waardoor mentale moeheid kan optreden. Gedrevenhe­id en motivatie zijn belangrijk­er dan je leeftijd. Toen Tom

Boonen op zijn 36ste stopte, kon hij fysiek nog verder. Maar de scherpte was er wat af. Waardoor hij net iets minder graag trainde. Bij Froome is het nu net andersom.”

DE PLOEGMAAT/TEGENSTAND

HUIZENHOOG PROBLEEM

Met Lieven Maesschalc­k heeft Froome er alvast een enthousias­te fan bij. “If you don’t try it, you

don’t get it. Als je het niet probeert, dan lukt je het niet. Ik juich zijn doorzettin­gsvermogen toe. Het is een fantastisc­he uitdaging. Lukt het niet? Tant pis. Op naar volgend jaar.”

Volgens Hespel moeten ze met Froome altijd rekening houden, maar winnen? “Met Bernal en Thomas is dat bij Ineos geen simpele opdracht.”

Vijfvoudig­e Tourwinnaa­r Eddy Merckx gaat ervan uit dat Froome even sterk zal zijn als bij zijn vierde Tourwinst in 2017, of toen hij in 2018 de Giro won. “Al weet ik wel niet of dat voldoende is. Egan Bernal is Froomes grote probleem. Het is normaal dat de Colombiaan als uittredend­e eindwinnaa­r de kopman wil zijn. Ook Geraint Thomas zal zich niet zomaar bij de feiten neerleggen. Vorige week werd dan gespeculee­rd over een eventueel vervroegd vertrek van Froome. Maar in je eentje tegen het blok van Ineos: begin er maar aan, hé. Maakt Froome zich druk omdat hij voelt dat hij zijn beoogde plaats niet krijgt in de Tourploeg? Of is hij bang dat ze hem misschien naar de Giro sturen? Waarschijn­lijk blijft hij daarom herhalen dat hij nog niet aan zijn pensioen toe is en dat zijn grote droom is om meer dan vijf keer de Tour te winnen.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR
 ?? FOTO REUTERS ?? Chris Horner.
FOTO REUTERS Chris Horner.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium