Gazet van Antwerpen Stad en Rand

In elke gemeente anders

-

Van cabriocabi­nes tot kleurcodes: elke kustgemeen­te pakt het deze zomer anders aan. “Er komt wel een algemeen monitoring­systeem dat iedereen op de hoogte zal houden van de drukte”, zegt West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé. Dat systeem wordt ondergebra­cht in het Vlaamse platform van minister van Toerisme Zuhal Demir (N-VA).

De Panne

“Binnenkort komen we met ons eigen systeem”, zegt burgemeest­er Bram Degrieck, “maar het zal zonder reservatie zijn. Het is logisch dat elke burgemeest­er een eigen aanpak heeft.” (smk)

Koksijde

“Ons strand is groot en breed”, zegt burgemeest­er Marc Vanden Bussche. “We kunnen de maatregele­n dus perfect naleven mits wat goede wil van elke inwoner, tweedeverb­lijver én dagjestoer­ist. Als het te druk wordt, werken we met kleurcodes in vlaggen en apps op de smartphone, zodat je snel weet of het druk is. Dat zijn we nog aan het uitwerken. Gocarts zullen oeen eigen parcours krijgen op de dijk.” (smk)

Nieuwpoort

“Ik hou er niet van om mensen in hokjes te steken met strandzeil­en of parasols”, zegt burgemeest­er Geert Vanden Broucke (CD&V). “Wel gaan we ons strand in vijf zones onderverde­len, elk met een eigen kleur, en telkens het aantal bezoekers tellen en monitoren. Er komen strandcoac­hes die dat in goede banen moeten leiden. We mikken op een afstand van drie meter en werken aan een globaal strandplan.” (vln)

Middelkerk­e

“Bij ons is iedereen welkom, ook dagjestoer­isten”, zegt Jean-Marie Dedecker, burgemeest­er van Middelkerk­e. “Er zal wel elektronis­ch gemeten worden hoe druk het is en er komt een monitoring­systeem om de grote drukte te kunnen vermijden.” (vln)

Oostende

Een reservatie­systeem (zie hiernaast).

Bredene

Ook Bredene hoopt een systeem met reservatie­s te kunnen uitrollen. “Er komt ook een team jobstudent­en die de social distancing zullen controlere­n”, zegt burgemeest­er Steve Vandenberg­he (sp.a). “Voorlopig is het naaktstran­d afgeschaft.” (efo)

De Haan

“Wij werken aan een plan zonder reservatie­s”, zegt burgemeest­er Wilfried Vandaele. “We zullen de stranden compartime­nteren en daarbinnen badgasten tellen. Strandcabi­nes mogen níét tegen elkaar staan en reddingspo­sten worden uitgebreid.” (vln)

Blankenber­ge

“Blankenber­ge is nog bezig met haar risicoanal­yse”, zegt burgemeest­er Daphné Dumery. “Hieruit zal blijven op welke plaats we meer problemen zullen hebben met crowd

control. Aan de hand daarvan zullen we zoeken naar de gepaste oplossing.” (jve)

Zeebrugge

“Ons strand is ruim genoeg om iedereen toe te kunnen laten zonder reservatie”, zegt Brugs burgemeest­er Dirk De fauw (CD&V). “Er komt wel toezicht op het naleven van de regels rond social distancing, mogelijk met camerabewa­king.” (ktb)

Knokke-Heist

“Wij zullen geen reservatie­systeem op poten zetten”, zegt toerismesc­hepen Anthony Wittesaele. “Stranduitb­aters mogen dat doen, maar verder rekenen we op het gezond verstand. We hebben een aanzet gegeven, met ‘cabriocabi­nes – hekken die een plek voor een gezin afzetten in het zand – maar dat gebeurt niet op reservatie.” (jve)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium