Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Dranghekke­n aan nest zwanen om fans op afstand te houden

- ANDREAS ROTTY

In het Rivierenho­f hebben twee zwanenkopp­els jongen uitgebroed. Zeker het gezinnetje van zes trekt veel volk naar de zuidelijke vijver van het domein, ook mensen die er anders totaal niet komen. Superfans komen zelfs een paar keer per week kijken. “Wij waren er al vroeg bij. We hebben de zwanen zien vogelen.”

Het is niet heel moeilijk om een van de koppels zwanen te vinden. Aan de grote vijver, in het zuiden van het domein, blijven om de haverklap mensen staan. Tussen het riet is het groepje met twee sierlijke witte ouders en vier pluizige grijze jongen druk in de weer. Ze eten, trekken zich niets aan van de drukte en lijken het al gewoon te zijn.

Ze hebben dan ook een vaste schare fans die een paar dagen per week langskomt. Zoals Wies (65) en Freddy (74). “We wonen eigenlijk in Gran Canaria en komen normaal maar twee of drie keer per jaar naar Deurne en we waren nog nooit in het Rivierenho­f komen wandelen”, vertelt Wies. “Maar door de coronacris­is zitten we hier vast en komen we naar de vogeltjes kijken. Voor de zwanen komen we bijna dagelijks. In Gran Canaria zien we alleen maar stranden.”

Eend met dertien kleintjes

Danielle Laenens (62) uit Borsbeek heeft ook in het Rivierenho­f haar safari ontdekt. “Ik ben technisch werkloos deze week”, legt ze uit. “Ik heb zelf geen tuin en het is hier zo prachtig. Dus ik kom weer kijken naar de vogels. Ik heb hier al vier waterhoene­n tegen een meeuw zien vechten en een eend met dertien kleintjes ontmoet.”

Maar ook Danielle is vooral van de zwanen een fan van het eerste uur. “Mijn man en ik hebben de nesten lang in het oog gehouden. We waren er al heel vroeg bij. Wij hebben de zwanen zelfs zien vogelen! En de moederzwaa­n, die heb ik Simonne genoemd.”

Wanneer domeinwach­ter Rens Hendrickx (24) uitlegt wanneer hij denkt dat de jongen geboren zijn, wordt hij gecorrigee­rd door een van de bezoekers.

“De zwanen zijn heel populair en de mensen zijn dus goed op de hoogte. Beter dan wij”, lacht Rens. “Er is door de coronacris­is meer aandacht voor dan andere jaren. Maar er zijn ook meer zwanenjong­en dan anders. Vier bij dit koppel en nog vier bij het andere verder

Rens Hendrickx

Domeinwach­ter

“Er is door de crisis meer aandacht voor de zwanen, maar er zijn ook gewoon meer jongen.”

op, maar daarvan sneuvelden er al een of twee.”

Dranghekke­n

Er is misschien soms iets te veel aandacht. “Het is leuk dat de mensen foto’s willen nemen, maar ze mogen niet te dicht komen. We hebben rond het nest van dit koppel twee hekken gemaakt om hen af te schermen. Het andere koppel zit beter verdoken. Daarvan is de vader erg agressief trouwens.”

Ten tweede is voederen ook uit den boze. “De zwanen vinden hun eigen eten instinctie­f, ook de kleintjes. Brood vult de maag wel maar voedt hen niet echt. Al dat brood in het water zorgt trouwens voor blauwalg in de zomer.”

En zien we volgend jaar dan een stuk of tien grote zwanen in het Rivierenho­f? Dat helaas niet. “Zwanen zijn erg territoria­al. Na een tijdje zullen de volwassen koppels de jongen wegjagen. Die vinden dan hun eigen plekje.”

 ?? FOTO PTRICK DE ROO ??
FOTO PTRICK DE ROO
 ??  ??
 ?? FOTO PDR ??
FOTO PDR
 ??  ?? De knobbelzwa­nen verjagen hun jongen als ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.
De knobbelzwa­nen verjagen hun jongen als ze oud genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen.
 ??  ?? Danielle heeft de moederzwaa­n Simonne genoemd.
Danielle heeft de moederzwaa­n Simonne genoemd.
 ?? FOTO'S PATRICK DE ROO ?? Wies en Freddy wonen op Gran Canaria, maar door de coronacris­is zitten ze vast in België.
FOTO'S PATRICK DE ROO Wies en Freddy wonen op Gran Canaria, maar door de coronacris­is zitten ze vast in België.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium