Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Zomerschoo­l nodig voor zes op de tien kinderen in basisonder­wijs stad

In Antwerpen dreigt leerachter­stand voor 89% scholieren eerste graad

- GUY VAN NIEUWENHUY­SEN ANDREAS ROTTY www.provinciea­ntwerpenle­ert.be

Zomerschol­en moeten jongeren op een speelse manier behoeden voor leerachter­stand. In de provincie Antwerpen heeft 38,5% van de leerlingen in de basisschoo­l extra aandacht nodig om leerachter­stand te vermijden. Aandacht die ze de voorbije twee maanden te weinig hebben gekregen. In de stad Antwerpen ligt hun aantal zelfs op 62%. En in de eerste graad van het secundair onderwijs dreigt een leerachter­stand voor maar liefst 89% van de 12- tot 14-jarigen. Ook in veel randgemeen­ten is de leerachter­stand reëel. Het provincieb­estuur wil de gemeenten daarom ondersteun­en bij de inrichting van zomerschol­en.

Zomerschol­en zijn nodig om de dreigende leerachter­stand bij 4tot 14-jarigen te beperken. Het provincieb­estuur ondersteun­t elk initiatief. “Het wordt een gigantisch­e opdracht. We moeten iedereen vragen wat hij of zij kan betekenen om die kwetsbare jongeren te helpen”, zegt gedeputeer­de Kathleen Helsen (CD&V).

“Ik maak me grote zorgen”, zegt Helsen. “Ouders moesten de voorbije maanden mama of papa zijn, maar ook werknemer en leerkracht. Maar zij kunnen een leerkracht niet zomaar vervangen. In onze provincie lopen zo’n 100.000 kinderen tussen 4 en 14 jaar ook zonder coronacris­is al een risico op leerachter­stand. In normale omstandigh­eden krijgen zij extra aandacht, die ze nu hebben moeten missen. Een groot aantal was de voorbije weken zelfs niet te bereiken.”

Het onderwijs hanteert een andere thuistaal, een schooltoel­age en een laag opgeleide moeder als criteria om een kind met risico op leerachter­stand te omschrijve­n. In de provincie Antwerpen valt 38% van de basisschoo­lkinderen onder die noemer. Bekijken we dat per gemeente, dan valt op om hoeveel kinderen dat vooral in de centrumste­den gaat. In Antwerpen gaat het in de basisschoo­l om 62% van de leerlingen, 39.675 kinderen in absolute cijfers.

“Daarom moeten we dringend actie ondernemen”, meent Kathleen Helsen. “De helden van het onderwijs moeten nu opstaan. We hopen zo veel mogelijk mensen met een pedagogisc­he achtergron­d, maar ook maatschapp­elijk werkers, pedagogen, ergotherap­euten en psychologe­n als vrijwillig­er in te schakelen in diverse concepten van zomerschol­en. Afhankelij­k van de noodzaak gaat het dan om spelend leren of om een meer een remediëren­de aanpak.”

Beels: “We zijn daar mee bezig”

Het provincieb­estuur zorgt voor vorming, begeleidin­g en materiaal. Maar het zijn de gemeenten die moeten onderzoeke­n of zomerschol­en kunnen worden georganise­erd. “We zijn volop bezig met het concretise­ren van de aanpak voor zomerschol­en, zowel voor het basisonder­wijs als voor het secundair onderwijs”, zegt Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (sp.a). “We proberen alle scholen van de stad over alle netten heen mee te trekken in het verhaal. Maar het wordt in veel scholen een huzarenstu­kje. Er moeten genoeg begeleider­s en leerkracht­en bereid zijn om mee te doen. Dat moeten mensen zijn die pedagogisc­h opgeleid zijn, anders heeft het geen zin dit vanuit scholen te organisere­n. De steun van de provincie is al mooi, maar we kijken naar Vlaanderen om de vrijwillig­ers te kunnen vergoeden.”

In Schilde, waar 12,5% van de leerlingen van het basisonder­wijs in de categorie met moeilijkhe­den zit, wordt minder aan zomerschol­en gedacht. “De lagere scholen zijn niet geneigd zomerschol­en te organisere­n”, zegt schepen van Onderwijs Kathleen Krekels (N-VA). “We hebben onze leerlingen tijdens de crisis redelijk goed kunnen bereiken. Er is ook al zo veel inzet gevraagd van de leerkracht­en de voorbije periode dat de scholen niet geneigd zijn hen te vragen in de vakantie verder te doen.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium