Gazet van Antwerpen Stad en Rand

“Onze 11.000 leden kunnen eindelijk vertrekken”

-

De initiatief­nemers van de Facebookgr­oep ‘Tweedeverb­lijvers Kust en Daarbuiten’, die bij de Raad van State een procedure in kort geding hadden gestart tegen de regering, halen nu vroegtijdi­g hun slag thuis. Uiteraard zijn ze tevreden. “We hopen dat alle problemen nu van de baan zijn”, zegt woordvoerd­er Geert De Maerschalc­k uit Bornem.

Na een chaotische woensdag in de Wetstraat kwam dan toch het verlossend­e nieuws voor de eigenaars van tweede verblijven. “De regering heeft 8 juni niet afgewacht om het licht op groen te zetten. We denken dat dat toch te maken heeft met de procedure in kort geding die we hebben opgestart”, zegt De Maerschalc­k. Die is samen met Bruno Posthuma, Lisa van Hove, Ann Spillebeen, Ann Willekens en Ruben Messely de initiatief­nemer van de Facebookgr­oep.

“In twee weken tijd haalden we 11.100 leden. Velen onder hen waren bereid om 50 euro te betalen voor de advocaatko­sten en de procedure zelf: een soort class action lawsuit dus. De uitspraak is pas maandag, waarbij we een dwangsom eisen van 50 euro per dag dat we niet mogen vertrekken. Maar de regering is dus sneller gezwicht en dat is fantastisc­h nieuws. Vele leden gingen die dwangsom trouwens aan een goed doel schenken. Ja, het is een opvallende

position switch van de overheid, maar het verbod was totaal onlogisch. We kunnen dus van een succes spreken en vermoeden dat veel eigenaars dit weekend meteen hun koffer hebben gepakt. Maar wie de toeristisc­he webcams van de kust donderdag bekeek, stelt vast dat er van een overrompel­ing geen sprake is.” (pp)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium