Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Onze strategie: hopen op goodwill

Verdeling dreigt internatio­nale strijd te worden

-

Wereldwijd is een race bezig om zo snel mogelijk een coronavacc­in te ontwikkele­n. Eenmaal dat er is, begint een nieuwe strijd: die tussen landen om vaccins voor de eigen bevolking te hebben. Volgens de farmasecto­r zal het wel meevallen met de concurrent­ie, maar topviroloo­g Peter Piot waarschuwt voor “vaccinnati­onalisme”. En terwijl landen als de VS nu al miljoenen investeren om als eerste in de rij te kunnen staan, rekent ons land vooral op internatio­nale solidarite­it.

Operatie Warp Speed. Het is geen Star

Trek of sciencefic­tion, maar het plan van Donald Trump om tegen eind dit jaar al 300 miljoen coronavacc­ins te hebben voor alle Amerikanen. Verkiezing­spraat of een realistisc­h voornemen? Dat is nog niet duidelijk, maar dat Trump voor

America first gaat is wel zeker. Ook de Britse regering wierp al veel geld in de strijd om met de farmareus AstraZenec­a en de universite­it van Oxford in het najaar al een vaccin te hebben dat eerst en vooral naar de Britten zal gaan.

Het zijn twee voorbeelde­n van wat de Belgische topviroloo­g Peter Piot (71) “vaccinnati­onalisme” noemt. Hij waarschuwt ervoor in een podcast van de London School of Hygiene and Tropical Medicine, waar hij directeur is. Het goede nieuws, zo zegt Piot, is dat er tal van onderzoeke­n lopen naar een coronavacc­in. “Tegen het einde van het jaar zouden we moeten weten of een vaccin haalbaar is. Maar we moeten miljarden doses produceren. Dat is nooit eerder gedaan… Vervolgens moeten we zorgen voor gelijke toegang. Er is een erg zorgwekken­d trend van wat we nu vaccinnati­onalisme noemen. Ik begrijp dat elk land zijn bezorgdhei­d heeft. Maar niet elk land heeft de mogelijkhe­id om te vaccineren.”

We kunnen weinig doen

En België? Wij rekenen zoals zoveel andere landen op internatio­nale solidarite­it. Dat bedrijven samenwerke­n bij de ontwikkeli­ng en productie van een vaccin. En dat de EU of de WHO een eerlijke verdeling organiseer­t. Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open Vld) pleitte er deze week nog voor op de algemene vergaderin­g van de

WHO. Gelijkaard­ige resoluties daarover werden in de Kamer én in het Europees Parlement al goedgekeur­d.

Zelfs de oppositie vindt dat onze regering weinig anders kan doen. “Maggie De Block kan op haar eentje niet veel. Je móét het internatio­naal aanpakken”, zegt Europarlem­entslid en gynaecolog­e Petra De Sutter (Groen). Ondertusse­n lopen over de hele wereld al 133 onderzoeks­projecten naar een vaccin. De Sutter is daarom optimistis­ch. Ze gelooft dat er verschille­nde vaccins op de markt zullen komen en dat wij ons geen zorgen moeten maken. “Aangezien een griepvacci­n niet veel kost, zal de winst vooral zitten in de productie op grote schaal.”

Geen commerciël­e logica

Volgens Stefaan Fiers van Pharma.be kunnen bedrijven ook niet anders dan samenwerke­n om miljarden vaccins te produceren. “De industrie is zich ook wel bewust van haar maatschapp­elijke verantwoor­delijkheid: er moet zo snel mogelijk een vaccin komen voor zo veel mogelijk mensen. We zitten niet in dezelfde commerciël­e logica van normaal”, klinkt het. Ook de farmasecto­r wil dat bedrijven en regeringen samenzitte­n om te kijken hoe alles het best wordt verdeeld.

Mogen we dan echt op beide oren slapen? De saga rond het wereldwijd­e tekort aan mondmasker­s bewees dat solidarite­it een mooi principe is, maar dat landen vooral aan zichzelf denken wanneer de nood het hoogst is. “In een worstcases­cenario kunnen bedrijven én landen inderdaad protection­istisch en egoïstisch reageren. Maar ik denk toch dat de solidarite­it het zal halen”, zegt gezondheid­seconoom Lieven Annemans (UGent). “Bedrijven zouden aan de schandpaal genageld worden. En landen die zo reageren, zouden later op niet veel hulp meer moeten rekenen.”

Rekenen op eerlijke wereld

Slotsom: wij moeten vooral rekenen op een eerlijke wereld. Maar de politiek stelt toch ook haar hoop op onze sterke farmasecto­r. Zo goed als alle farmareuze­n hebben hier een vestiging en op het vlak van ontwikkeli­ng van vaccins en innovatiev­e geneesmidd­elen zijn we wereldtop. Het maakt volgens Pharma.be en

De Block dat de Belgische patiënt vaak op de eerste rij staat als er een nieuw vaccin op de markt komt. En wie weet, wordt het eerste vaccin in ons land gemaakt.

Lieven Annemans

Gezondheid­seconoom UGent

“Ik denk toch dat solidarite­it het zal halen. Bedrijven zouden anders aan de schandpaal genageld worden.”

 ?? FOTO BELGA FOTO GETTY IMAGES ??
FOTO BELGA FOTO GETTY IMAGES

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium