Gazet van Antwerpen Stad en Rand

Extra financieel duwtje, met dank aan Dylan

-

“Ons eten is bijna op. Met wat meer geld zouden we wat kunnen koken.” Met twee rake zinnen in het jeugdjourn­aal Karrewiet deed de 13-jarige Dylan iedereen naar adem happen. Tegen wil en dank is de jongen het Vlaamse gezicht van armoede in deze coronacris­is geworden. Het politiek antwoord blijft niet uit: er komt een eenmalig consumptie­budget voor kwetsbare gezinnen.

“Vlaanderen onwaardig. Ik hoor een Vlaams kind vragen om wat meer geld om eten te kopen. Ik zou het als beleidsver­antwoordel­ijke niet kunnen aanhoren. De kanalen voor inkomenson­dersteunin­g zijn er.” Professor Ive Marx, armoede-expert aan de Universite­it Antwerpen, stak zijn ongeloof niet onder stoelen of banken na de tv-uitzending van Kar

rewiet eerder deze week. “Het is goed dat eens uit de mond van een kind zelf te horen. Maar ook o zo schrijnend.”

“Honderden Dylans”

De 13-jarige Dylan getuigde er moedig over opgroeien in armoede. Over hoe hij samen met zijn twee broers, zijn zus en zijn ouders amper genoeg eten heeft om de dagen door te komen. “Als ik één wens zou mogen doen, dan wens ik iets meer geld. Ons eten is bijna op en met wat extra geld zouden we wat kunnen kopen.”

Ook met zijn getuigenis over de opgelopen leerachter­stand raakte hij Vlaanderen. “Onze computer is oud en werkt heel traag. Ik had al een achterstan­d opgelopen, omdat ik niet zo goed kon volgen. Ik vrees dan ook dat ik mijn jaar zal moeten overdoen.”

De reacties op de getuigenis bleven niet uit, zegt Lynn Symons van vzw Uit De Marge, die kwetsbare jongeren zoals Dylan ondersteun­t. “De voorbije dagen kregen we honderden berichten over zijn aangrijpen­de getuigenis. Dat doet deugd natuurlijk, en het heeft Dylan wat overdonder­d. Het is belangrijk dat het thema meer op de agenda komt, want helaas zijn er honderden Dylans in Vlaanderen.”

En dat heeft nu ook de politiek begrepen. Het Vlaams Parlement heeft woensdag beslist dat de sociale toelagen in het zogenaamde Groeipakke­t, die nu al bestaan, moeten worden verhoogd en sneller moeten worden toegekend en uitbetaald. Bovenop een versterkin­g van de OCMW’s en een sociale toelage van 51 euro per kind per maand, zullen sommige kwetsbare doelgroepe­n

Lynn Symons

vzw Uit De Marge

“Het is belangrijk dat het thema meer op de agenda komt, want helaas zijn er honderden Dylans in Vlaanderen.”

Lorin Parys

Vlaams Parlements­lid (N-VA)

“Gezinnen FOTO BELGA kunnen dat eenmalige budget gebruiken in de lokale handel, waardoor ook de plaatselij­ke economie extra zuurstof krijgt.”

ook aanspraak maken op een “eenmalig consumptie­budget”.

Uiterlijk tegen 5 juni moeten de budgetten voor die extra maatregele­n voorzien zijn. Dat vraagt het parlement aan de regering.

Drietrapsr­aket

Concreet zou het gaan om een extra budget van 50 tot 150 euro, zegt Vlaams Parlements­lid Lorin Parys (N-VA). “Gezinnen kunnen dat eenmalige budget gebruiken in de lokale handel, waardoor ook de plaatselij­ke economie extra zuurstof krijgt.”

“Iemand achterlate­n staat niet in ons woordenboe­k”, zegt Open Vldfractie­leider Willem-Frederik Schiltz. “Met deze drietrapsr­aket tonen we aan dat we oog hebben voor wie het moeilijk heeft en extra hard getroffen wordt door deze crisis.”

 ?? FOTO VRT ?? Dylan, tegen wil en dank hét gezicht voor kinderen die opgroeien in armoede.
FOTO VRT Dylan, tegen wil en dank hét gezicht voor kinderen die opgroeien in armoede.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium